Inhoudsopgave
Als vrouw kom je op een bepaald moment in je leven in de overgang. Bij sommige vrouwen is dit op wat jongere leeftijd, bij andere wat later. Dit kan gewoon verschillen per persoon. Sommige vrouwen hebben veel last van overgangsklachten terwijl het bij anderen nauwelijks problemen oplevert. Heb je last van bepaalde klachten als gevolg van de overgang? Dan is het zaak deze aan te pakken voordat het vervelende gevolgen heeft op je doen en laten zodat je niet meer op een normale manier kunt leven.
Helpt acupunctuur bij de overgang?
Als je klachten ervaart bij de overgang dan krijg je daarmee doorgaans te maken tussen de leeftijd van 45 tot 55 jaar. Dit is natuurlijk wel eens anders maar dit is bij de meeste vrouwen zo het geval. Als je in de overgang, ook bekend onder de naam menopauze, komt dan betekent dit dat je hormoonhuishouding een serieuze verandering ondergaat. Dit kan de nodige problemen met zich meebrengen waardoor je op een bepaald moment niet meer zo lekker in je vel zit en je balans ver te zoeken is. De overgang zorgt ervoor dat je zowel lichamelijke zoals geestelijke problemen kunt ondervinden.
Veelvoorkomende klachten tijdens de overgang
Om er zo min mogelijk last van te hebben kun je proberen de problemen te voorkomen of deze, indien zich deze reeds voordoen, tegen te gaan of te verminderen. Symptomen die zich vaak voordoen bij de overgang zijn de volgende: (nachtelijk) zweten, vermoeidheid, opvliegers, hoofdpijn, stemmingswisselingen, hartklopping en vaginale problemen. De problemen die zich voordoen bij de overgang zijn niet alleen fysiek van aard maar ook emotioneel omdat je hormoonhuishouding verandert.
✅ Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.
Proberen de balans tussen lichaam en geest te herstellen
Dit is nu juist waarom acupunctuur er zo goed voor kan worden ingezet om deze symptomen tegen te gaan of te verminderen. Je wilt immers niet dat deze je hele leven gaan bepalen want dat is niet prettig. Bij acupunctuur wordt er juist gestreefd naar een goede balans tussen lichaam en geest. Juist in een periode zoals de overgang kan deze balans wel eens ver te zoeken zijn dus daarom is het zaak deze te herstellen. Indien deze balans beter is, heb je daar zelf baat bij en worden de problemen en klachten die je bij de overgang kunt ondervinden alleen maar minder.
Vergelijkbare problemen waar je last van kunt hebben tijdens de menstruatieperiode
Niet alleen bij de overgang is je hormoonhuishouding ontregeld. Dit is bij veel meisjes en vrouwen tevens het geval tijdens de menstruatieperiode. Om dan problemen zoals misselijkheid, hevig vloeien, een vervelend gevoel in je buik of echte buikpijn, stemmingswisselingen of erg emotioneel of prikkelbaar zijn, tegen te gaan of deze te voorkomen, kan daarvoor acupunctuur worden ingezet. Feitelijk zijn de problemen tijdens de menstruatie voor een deel vergelijkbaar met die van de overgang omdat het ook alles met hormonen te maken heeft. Kijk daarom bij menstruatieklachten ook altijd eens wat acupunctuur voor je kan beteken om deze goed te verlichten. Wellicht kun je daar de nodige baat bij hebben.
Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij de overgang?
Als je last hebt van overgangsklachten dan kan er het beste eerst gekeken worden waar de problemen bij jou hoofdzakelijk liggen. Misschien heb je maar last van één bepaald symptoom maar wellicht is er meer dat ermee te maken heeft. Als het om fysieke klachten gaat dan kan een acupunctuurbehandeling daar zo op inspelen dat de naalden die worden gebruikt, juist op de plekken in je lichaam worden geprikt waar je problemen of pijn hebt. Is dit bijvoorbeeld hoofdpijn? Schrik er dan zeker niet van als de acupuncturist de naalden daar wil aanbrengen. Er wordt altijd van tevoren met je besproken wat er gedaan wordt en als je iets niet wilt, ben je daar natuurlijk nooit toe verplicht.
Verstoorde hormoonhuishouding wordt weer in evenwicht gebracht
Bij bepaalde symptomen van de overgang, zeker de wat meer emotionele of geestelijke, is het niet altijd even eenvoudig om direct de plek te bepalen waar de naalden gezet worden. De acupuncturist zal daarom van alles van je willen weten om zo de vinger precies op de kwaal te kunnen leggen zodat deze op de juist mogelijke manier wordt aangepakt. Vaak is er bij emotionele problemen die veroorzaakt worden door een verstoring in je hormoonhuishouding geen balans meer in lichaam en al helemaal niet meer tussen je geest en lijf. Bij acupunctuur wordt er dan ook naar gestreefd om deze balans te herstellen waardoor jij meteen een stuk lekkerder in je vel zit en de klachten snel minder worden.
Acupunctuur kan ook gebruikt worden om bepaalde klachten te voorkomen
Als je gebruik wilt maken van acupunctuur tijdens de overgang dan kun je er tevens voor kiezen dit preventief te laten doen. Ben je op een punt in je leven dat je wel de leeftijd bereikt hebt om in de overgang te raken of denk je dat het bijna zover is? Dan kan acupunctuur je erbij helpen om reeds voordat je symptomen krijgt van de menopauze, deze te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren geschieden en niet enkel door middel van het gebruik van naalden.
Zijn overgangsklachten volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?
Als je wilt weten in hoeverre acupunctuur wetenschappelijk bewezen is als geneeswijze om bepaalde klachten, ziektes en aandoeningen tegen te gaan dan ben je daarvoor snel klaar. Er zijn wel onderzoeken gedaan naar de werking van acupunctuur maar deze hebben tot op de dag van vandaag nog weinig wetenschappelijk bewijs opgeleverd. Acupunctuur wordt juist door dat gebrek aan bewijs nog altijd niet als een reguliere geneeswijze beschouwd maar als een alternatieve manier van behandelen gezien. Bepaalde artsen en wetenschappers staan nog altijd sceptisch tegenover de werking.
Raadpleeg de indicatielijst van de WHO
Hetgeen niet wil zeggen dat acupunctuur niet kan worden ingezet of dat je er geen baat bij kunt hebben. Reeds in 1979 stelde de WHO een lijst op met klachten, problemen en ziektes die volgens deze instantie behandelbaar zijn met acupunctuur. Daartoe behoren ook de klachten die je tijdens de overgang kunt ondervinden. Het is dus daarom lang geen gek idee om deze lijst eens te raadplegen als je bepaalde klachten hebt die je niet goed tegen kunt gaan met de reguliere wetenschap of waarvoor je een gezonder alternatief zoekt dan alleen medicatie.
Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen klachten bij de overgang?
Heb je behoorlijk last van overgangsklachten en wil je deze goed aanpakken? Dan is dat zeker wel begrijpelijk want de overgang is niet zomaar iets dat bij de meeste vrouwen in korte tijd voorbij is. Om niet jarenlang met dezelfde soort klachten rond te lopen is het altijd aan te raden eerst naar je huisarts te gaan om over de klachten te praten. Je hoeft je hier zeker niet voor te schamen want deze klachten hebben bijna alle vrouwen en die horen nu eenmaal gewoon bij de menopauze. Daar waar het onderwerp vroeger nog taboe was is het dat natuurlijk al jaren niet meer.
Kijk welke methodes jou zouden kunnen helpen
Als je naar je huisarts gaat kan deze samen met jou bekijken hoe de klachten het beste kunnen worden aangepakt bij overgangsproblemen. Zo kan een arts je bepaalde medicatie voorschrijven of adviseren (al dan niet homeopathisch), een behandeling adviseren of je een bepaalde therapie laten volgen om de klachten terug te dringen. Werkt dit niet goed of wil je zelf graag acupunctuur proberen? Dan is dat vaak een goed hulpmiddel om naast de andere methodes te gebruiken. Zo kan acupunctuur een ondersteunende rol spelen om zo de klachten tegen te brengen.
Waarop te letten als je een goede praktijk voor acupunctuur zoekt
Bij interesse in acupunctuur kan een arts je adviseren naar welke praktijk je kunt gaan om een behandeling te volgen. Sommige artsen beoefenen zelf ook acupunctuur dus wellicht kun je al bij je eigen arts terecht voor een behandeling. Zo niet, ga dan op zoek naar een goede en betrouwbare acupunctuurpraktijk. Als je niet goed weet waarop te letten, houd dan rekening met het volgende.
- Kies om te beginnen een acupunctuurpraktijk die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Deze beroepsvereniging is reeds opgericht in 1977 en alle praktijken die erbij zijn aangesloten houden zich aan de regels die ervoor gelden.
- Kies een praktijk die gespecialiseerd is in de klachten waarvoor jij er naartoe gaat. Je kunt bij nagenoeg elke acupunctuurpraktijk op de site lezen wat hun specialisaties zijn en voor wat voor soort behandelingen je er terecht kunt.
- Ook dit laatste is erg belangrijk want soms is een combinatie van bepaalde methodes de beste manier om je problemen op te lossen. Niet alleen het gebruik van naalden kan effect hebben maar soms is het bij bepaalde problemen goed om deze te combineren met bijvoorbeeld een dieet of voedingsadvies, kruidentherapie of andere middelen die uit de oude Chinese geneeskunst afkomstig zijn, waartoe ook acupunctuur behoort.
- Heb je een praktijk gevonden die je wel wat lijkt? Neem dan contact op en maak een afspraak. Houd er rekening mee dat je als eerste een intake gesprek zult krijgen waarbij je waarschijnlijk het hemd van het lijf wordt gevraagd.
- Dit wordt gedaan om zo je problemen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zo kan de acupuncturist precies zien waar de problemen zitten en daar een behandelplan op maat bij maken. Ieder mens is nu eenmaal anders dus ook ieder probleem kan verschillend zijn en een andere aanpak vereisen.
- Ben je eenmaal bezig met de behandeling door middel van acupunctuur? Probeer je er dan zo goed mogelijk aan te houden en volg zoveel mogelijk behandelingen als nodig is. De acupuncturist kan je vertellen welke behandelingen bij jou en je klachten passen en hoeveel je er (waarschijnlijk) nodig gaat hebben.
Zijn er ook risico’s bij een behandeling van de overgang met acupunctuur?
Houd er om te beginnen altijd rekening mee dat acupunctuur geen kwalen volledig kan genezen en al helemaal niet als dit de enige behandelmethode is waar je voor kiest. Acupunctuur is juist prima geschikt om ingezet te worden als hulpmiddel bij andere geneeswijzen en kan daarbij net even dat steuntje in de rug zijn dat je verder kan helpen, je pijn kan verlichten en klachten of problemen kan verminderen.
Kijk of je de kosten voor de behandeling vergoed krijgt
Houd er daarnaast rekening mee dat acupunctuurbehandelingen niet goedkoop zijn. De prijs ervan kan verschillen bij diverse praktijken en wordt natuurlijk mede bepaald door wat voor soort behandeling (of meer) nodig is. Nu staat acupunctuur in Nederland wel te boek als alternatieve geneeswijze. Dit betekent dat je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding voor deze behandeling. Hiervoor dien je wel een aanvullende verzekering te hebben want acupunctuur wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Bekijk altijd even goed je verzekeringspolis om te zien hoe je verzekerd bent en wat je zorgverzekeraar aan vergoedingen te bieden heeft als het om acupunctuur gaat.
Weinig grote risico’s bij acupunctuur
Zoals bij elke behandelmethode het geval is, geldt voor acupunctuur ook dat er altijd wel bepaalde risico’s aan vast zitten maar deze zijn niet erg groot. Het is niet altijd even geschikt voor mensen die bloedverdunners gebruiken omdat je dan iets meer kans loopt op kleine bloedingen of blauwe plekken op de plaats waar de naalden in je lijf geprikt worden. Dit hoeft niet te gebeuren maar het kan. Daarnaast wordt het gebruik van deze naalden afgeraden bij patiënten met een elektronisch hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een pacemaker.
Kies een praktijk waar hygiënisch gewerkt wordt
Als je een acupunctuurbehandeling ondergaat, is het daarbij van essentieel belang dat de naalden die ervoor gebruikt worden schoon en goed ontsmet zijn. Dit is niet meer dan normaal en bij een goede en erkende acupunctuurpraktijk kun je er zeker van zijn dat men zich netjes aan alle regels van de beroepsgroep, ook die op het gebied van hygiëne, houdt. Zo loop je op die manier geen kans om een infectie op te lopen als gevolg van vieze naalden.
Wil je nog meer leren over Acupunctuur?
Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.