www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij chronische pijn onderrug
acupunctuur chronische pijn onderrug

Acupunctuur bij chronische pijn onderrug

⏱ Leestijd: 8 minuten

Pijn is altijd vervelend om te hebben en daar wil je natuurlijk het liefste zo vlug mogelijk vanaf. Er zijn veel verschillende soorten pijn waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Heb je veel last van pijn in de onderrug? Dan kan dit diverse oorzaken hebben en is het zaak te kijken waar de pijn vandaan komt. Is de pijn chronisch geworden? Dan kun je deze niet meer laten verdwijnen maar wel zoveel mogelijk proberen te verlichten.

Helpt acupunctuur bij chronische pijn onderrug?

Als je pijn hebt in je rug dan zit dat bij de meeste mensen vaak onderin. Deze pijn kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overbelasting, het maken van een verkeerde beweging, te zwaar tillen, verkeerd zitten enzovoort. Bepaalde soorten rugpijn zoals hernia en ischias hebben een lichamelijk oorzaak en kunnen op die manier aangepakt worden.

Chronische pijn in de onderrug is niet te genezen maar wel te verzachten

Bij veel mensen is het echter zo dat de oorzaak niet altijd duidelijk is, dus dan wordt het moeilijker om de problemen goed aan te pakken. Omdat bij de meeste mensen de pijn wel in de onderrug zit, wordt daarnaar gekeken bij een behandeling. Soms is de pijn zeurend en wel uit te houden maar sommige mensen ervaren deze als bijna ondraaglijk. Als deze dan ook nog eens chronisch is, word je daar niet blij van want dat betekent dat je er nooit meer van afraakt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

chronische pijn acupunctuur

Probeer de oorzaak van de pijn te achterhalen

Heb je last van pijn in de onderrug? Ga daar dan altijd eerst mee naar je huisarts. Er zal gekeken worden of er een duidelijke oorzaak gevonden kan worden en hoe de pijnklachten het beste behandeld kunnen worden. Het is belangrijk dat de oorzaak achterhaald wordt,  want lage rugklachten kunnen ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte zoals bepaalde soorten kanker. Dit dient daarom altijd eerst goed bekeken te worden en zo nodig kun je worden doorverwezen naar een specialist.

Verschillende behandelingen om chronische rugpijn aan te pakken

Hebben de klachten in de onderrug een fysieke oorzaak? Dan kun je deze op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je ervoor kiezen fysiotherapie te volgen, zelf oefeningen te doen of medicatie te nemen om de pijn te verlichten. Doe je dit allemaal al en kun je nog wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Denk dan eens aan acupunctuur. Deze behandelmethode kent weinig tot geen bijwerkingen en is ondersteunend gezien bij veel mensen een goede hulp om minder pijn te hebben en deze te verzachten.

Acupunctuur om de balans in je lichaam te herstellen

Acupunctuur kan bij allerlei soorten pijn worden ingezet, waaronder chronische pijn in de onderrug. De methode kan gebruikt worden als hulpmiddel om de pijnklachten te verminderen en tevens als preventieve methode om de pijnklachten te voorkomen of tegen te gaan dat deze verergeren. Bij acupunctuur wordt gezocht naar het herstellen van de balans in je lichaam. Als deze gevonden is, worden daarmee de pijnklachten ook minder.

Zorg voor ontspanning van de spieren

Heb je last van chronische pijn in de onderrug? Dan kan acupunctuur ervoor zorgen dat de blokkade die er in de rug zit tegengegaan wordt en je spieren meer ontspannen worden. Op die manier krijg je vanzelf minder pijn en kun je weer meer en beter bewegen. Zo worden je spieren soepeler en krijg je meer fut om dingen te doen en vrijer te bewegen, zonder dat je daarin wordt tegengehouden door de pijn. Als je minder pijn hebt wordt niet alleen bewegen weer makkelijker gemaakt maar zul je ook minder snel vermoeid zijn en beter kunnen slapen omdat je minder last hebt. Bij chronische pijn in de onderrug zul je daar nooit meer helemaal van afraken, maar je kunt het wel minder maken zodat je je er zelf een stuk beter bij voelt.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij chronische pijn onderrug?

Als het woord acupunctuur genoemd wordt, zullen de meeste mensen daarbij meteen aan een behandeling met naalden denken. Dit wordt het meeste toegepast maar het kan wel op verschillende manieren gebeuren. Zo kan er gekozen worden voor acupunctuur waarbij de naalden worden ingezet op de acupunctuurpunten in de rug waar de pijn zit. Als de naalden worden ingebracht, voelen de meeste mensen een soort klein schokje of een tinteling maar dit duidt er op dat ze op de goede plek zitten om het probleem aan te pakken. Echt pijn doet het niet hoewel de eerste keer misschien wat vreemd zal aanvoelen.

Diverse technieken mogelijk bij acupunctuur

De naalden kunnen verhit worden met behulp van de zogenaamde moxa techniek maar dit zal niet altijd gebeuren. De acupuncturist zal bepalen en bekijken welke techniek het beste kan worden ingezet bij jouw pijnklachten. Bij moxa worden de naalden verhit voor een betere werking. Er kan tevens gekozen worden voor het gebruik van cupping glazen. Deze worden op het lichaam aangebracht en verwarmd om zo de pijnpunten aan te pakken.

Toepassingen daar waar de blokkades zitten

Het is logisch om te denken dat de naalden op de plekken worden aangebracht waar je het meeste pijn hebt en waar de blokkades zitten. Deze worden eerst goed bepaald zodat ze op de juiste acupunctuurpunten komen te zitten. Er wordt tegenwoordig echter steeds vaker gekozen voor een behandeling met zogenaamde ooracupunctuur. Hierbij worden de naalden op plekken in de rand van het oor aangebracht die corresponderen met de pijnlijke plekken in de onderrug. Op die manier kan de pijn verlicht worden zonder dat je op die exacte plekken een behandeling laat toepassen.

Acupunctuur in combinatie met andere Chinese geneeswijzen

Acupunctuur behoort tot een aloude Chinese geneeswijze waarbij nog andere zaken zijn inbegrepen. Als de acupuncturist waarbij jij onder behandeling bent je hele verhaal kent, de vinger kan leggen op de oorzaak van de problemen en er een behandeling bij zoekt die passend is, kan deze ook uit meerdere methodes bestaan. Zo kan het gebruik van naalden bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het gebruik van kruiden, aan massage of een voedingsadvies. Hiermee wordt de behandeling zo gericht mogelijk en kunnen bepaalde klachten voorkomen worden omdat de natuurlijke balans tussen lichaam en geest hersteld wordt.

Is chronische pijn onderrug volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Hoe weet je nu of acupunctuur ook echt effect heeft als je chronische pijn in je onderrug hebt? Vind je deze behandelmethode best een beetje eng of ben je niet zo dol op naalden? Dan kun je uiteraard overwegen het niet te doen maar houd er wel rekening mee dat het je de nodige verlichting van de pijn kan brengen of ergere kwalen kan voorkomen. En dit alles zonder al te veel bijwerkingen want daarom staat acupunctuur zeker ook bekend. Er wordt enkel met natuurlijke producten gewerkt en er komen geen schadelijke stoffen aan te pas, zoals bijvoorbeeld bij (fikse) pijnstillers wel het geval is. Wil je liever minder pijn op meer natuurlijke wijze? Dan is acupunctuur wel aan te raden.

Tot op heden geen wetenschappelijk bewijs gevonden

Acupunctuur is tot op heden toe nog niet wetenschappelijk bewezen als effectief maar er is al wel onderzoek naar de werking ervan gedaan. De WHO heeft reeds eind jaren 70 van de vorige eeuw een lijst opgesteld met allerlei klachten en ziektes waarbij acupunctuur een goede steun kan vormen om deze te behandelen. Deze lijst is in 2003 nog eens uitgebreid. Om zeker te weten of je voor chronische pijn in de onderrug acupunctuur kunt inschakelen, raadpleeg je het beste even deze indicatielijst van de WHO. Je vindt deze lijst, alsmede onderzoek dat gedaan is, op allerlei websites over acupunctuur waaronder op https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen chronische pijn in de onderrug?

Als je last hebt van pijn in de onderrug dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk wat aan doen. Kies je daarbij voor acupunctuur dan is de kans aanzienlijk dat je te maken krijgt met naalden die op de pijnlijke plekken worden aangebracht. Heb je ook last van uitstraling van de pijn naar andere plekken in je lichaam? Dan zullen deze eveneens behandeld worden.

Acupunctuur als preventieve behandeling

Naast acupunctuur als bestrijding van de pijn kan de behandeling ingezet worden als preventiemiddel. Dit wordt dan vaak samen met andere behandelmethodes gedaan. Om een zo goed mogelijke balans in je lichaam te creëren is het belangrijk dat je naast acupunctuur de nodige rust neemt en op zoek gaat naar regelmaat. Dit is voor ieder mens goed om te doen. Zo voorkom je namelijk ook bepaalde klachten.

Kies voor een combinatie van verschillende methodes

Als je kiest voor acupunctuur, houd er dan rekening mee dat deze methode chronische pijn in de onderrug niet kan genezen. Dit kan echter met een reguliere behandeling zoals therapie of medicatie ook niet bereikt worden, juist omdat het chronisch is. Je kunt echter door voor een combinatie van behandelingen te kiezen, wel de pijn in behoorlijke mate verlichten zodat deze draaglijk wordt en je weer beter kunt doen wat je wilt. Bewegen wordt minder pijnlijk zodat je weer normale dingen kunt ondernemen die je graag en dagelijks doet.

Informeer altijd naar de mogelijkheden van acupunctuur

Ben je in overweging acupunctuur te laten doen? Overleg dan even met je huisarts en kijk wat hij of zij ervan vindt. Acupunctuur valt in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen en niet iedere arts staat er positief tegenover, mede omdat de werking ervan nog altijd niet wetenschappelijk bewezen is. Denk jij er baat bij te kunnen hebben? Informeer dan bij je behandeld arts naar een goede praktijk en of behandelingen met je huidige therapie gecombineerd kunnen worden. Er zijn ook artsen die zelf aan acupunctuur doen dus daar kun je zeker terecht.

Acupunctuur kent weinig bijwerkingen

Heb je nog altijd veel klachten in de onderrug en willen de manieren die jij gebruikt hebt om het probleem aan te pakken niet voldoende helpen? Dan is het geen gek idee eens aan acupunctuur te denken. Het is een methode waaraan weinig bijwerkingen kleven dus proberen kan vrijwel altijd. Het is niet voor iedereen geschikt en niet iedereen heeft er evenveel baat bij, maar als hulpmiddel in de strijd tegen chronische lage rugpijn kan het zeker ingezet worden.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van chronische pijn onderrug met acupunctuur?

Als je kiest voor een behandeling van pijn met medicatie dan kan deze behoorlijke bijwerkingen hebben. Veel pijnstillers slikken of pijnblokkades laten zetten kan andere klachten veroorzaken en op den duur zal het effect ervan afnemen omdat je lichaam er gewend aan raakt. Aan medicatie kun je verslaafd raken maar je wilt natuurlijk niet met pijn blijven rondlopen. Kies dan voor natuurlijkere middelen, zoals homeopathische geneesmiddelen of een methode zoals acupunctuur. Ook hieraan zitten risico’s maar deze zijn niet al te groot.

Mogelijke risico’s omdat er met naalden gewerkt wordt

De meest bekende risico’s doen zich voor bij mensen die bloedverdunners gebruiken en bestaan uit het opkomen van blauwe plekken of kleine bloedingen na het aanbrengen van de naalden. Sommige mensen vallen flauw tijdens de behandeling maar dit komt zelden voor. Daarnaast loop je kans op een infectie als de naalden niet goed ontsmet of schoongemaakt worden. Op dit laatste heb je echter alleen kans bij louche praktijken want bij een erkend acupuncturist wordt via de laatste hygiënenormen gewerkt en worden de naalden tussen patiënten door schoongemaakt om infecties te voorkomen.

Zorg dat het financieel geen strop voor je wordt

Een praktisch risico dat kan optreden bij acupunctuur is dat de behandelingen niet vergoed worden. Acupunctuur wordt in ons land gerekend tot de alternatieve geneeswijzen en daarvoor kun je wel een vergoeding krijgen, mits je aanvullend verzekerd bent. Informeer daarom altijd eerst bij je zorgverzekeraar hoeveel er vergoed wordt als je voor acupunctuur kiest. Dit kan per verzekeraar verschillen, zowel in de hoogte van de vergoeding als het aantal behandelingen en tevens liggen aan hoe je zelf verzekerd bent. Acupunctuur wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering dus om te voorkomen dat je de behandelingen zelf moet betalen, dien je wel aanvullend verzekerd te zijn.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.