www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur: een effectieve aanvulling op burn-out behandeling
acupunctuur burn out

Acupunctuur: een effectieve aanvulling op burn-out behandeling

⏱ Leestijd: 8 minuten

Je hoort het tegenwoordig veel van mensen. In de huidige samenleving is werken belangrijk maar mensen doen vaak zoveel dingen tegelijk en willen van alles en nog wat, zonder zichzelf daarbij voldoende in acht te nemen en op tijd rust te pakken. Als mensen vaak vermoeid zijn en de klachten alleen nog maar toenemen, zit je met wat pech al snel tegen een burn-out aan en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Toch is het helaas een veelvoorkomend klacht van deze tijd. Hoog tijd dus om er wat aan te doen of beter nog: om een burn-out te voorkomen.

Helpt acupunctuur bij burn-out?

Bij een burn-out zijn mensen, vaak om verschillende redenen, op een bepaald moment zo opgebrand dat ze amper meer tot iets in staat zijn. Niet fysiek, noch geestelijk. De burn-out heeft er voor gezorgd dat je energielevel tot nagenoeg nul gedaald is en dat je nergens meer fut kunt opbrengen om ook maar wat te doen. Een burn-out is daarom een serieus probleem want het bepaalt je hele leven op dat moment. Simpelweg omdat je niets meer kunt of wilt, omdat je er geen energie meer voor hebt.

Negatieve spanning die je leven beheerst

Een burn-out heeft veel te maken met spanning in je lichaam. Een beetje gezonde spanning is niks mis mee maar een teveel aan spanning kan ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal terecht komt waar je maar moeilijk weer uit raakt. Bij een burn-out is dan ook sprake van een negatieve spanning, die zich zowel geestelijk als lichamelijk kan openbaren. Die spanning ontstaat bij veel mensen door een drukke baan maar dat is niet alles: het kan ook nog eens versterkt worden door een drukke thuissituatie of allerlei nevenactiviteiten.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

burnout acupunctuur

Symptomen van een burn-out

Heb je een burn-out, dan kan dat zich op verschillende manieren uit want de klachten die mensen daarbij hebben zijn niet voor iedereen hetzelfde. Het moge duidelijk zijn dat vermoeidheid het belangrijkste symptoom is, zowel geestelijk als fysiek moe en waarvoor je niet voldoende rust kunt nemen om er vanaf te raken. Daarnaast komen veelvuldig symptomen voor zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid, verhoogde bloeddruk, maag- en darmproblemen, huidproblemen en zo is er nog wel meer te noemen. Het zijn dus fysieke uitingen van een aandoening die ook in je geest zit.

Acupunctuur als toegevoegde waarde

Deze symptomen kunnen doorgaans allemaal met bepaalde medicatie bestreden worden maar dat is niet altijd zaligmakend. Niemand wil immers langdurig bepaalde medicijnen gebruiken omdat dit slecht voor je lichaam is en je zelfs kans loopt dat ze op den duur niet eens meer goed werken tegen de kwaal waarvoor ze zijn ingezet. In dat geval kan acupunctuur zeker een goede toevoeging zijn aan de behandeling van een burn-out. Bij acupunctuur wordt er namelijk gestreefd naar een goede balans tussen lichaam en geest. Om dit te bereiken kunnen er verschillende methodes ingezet worden uit de Chinese geneeskunst waartoe ook acupunctuur behoort.

Je energie op een goed niveau brengen

Bij een burn-out heb je een totaal gebrek aan energie en acupunctuur kan er juist voor zorgen dit weer op een goed niveau te brengen zodat je weer normaal kunt functioneren en kunt doen waar je zin in hebt. Het is daarbij belangrijk dat je energielevel zo snel mogelijk op een bepaald niveau zit zodat de klachten die zich voordoen bij de burn-out ook weer verdwijnen en je daar geen last meer van ondervindt.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij een burn-out?

Als er sprake is van een burn-out dan kan deze zich dus op tal van manieren uiten. Om te beginnen is het belangrijk weer voldoende energie te krijgen waardoor je weer positief in het leven staat en dingen weer met voldoende enthousiasme kunt aanpakken. Het is zaak de negatieve spiraal waarin je tijdens je burn-out terecht gekomen bent, te doorbreken. Hiermee zullen de fysieke klachten dan eveneens snel verdwijnen.

Goed hulpmiddel om klachten te verminderen

Acupunctuur kan ingezet worden om de fysieke klachten die zich voordoen bij een burn-out terug te brengen en mogelijke pijnklachten te verzachten. Dit dient wel altijd gedaan te worden in combinatie met een andere, reguliere behandeling want acupunctuur heeft op zichzelf geen helende werking. Het is slechts een goed hulpmiddel om andere methodes een beter effect te laten hebben.

Naalden in laten brengen op de plek waar je pijn hebt

Kies je voor acupunctuur dan denk je natuurlijk meteen aan het gebruik van naalden die worden ingebracht in de huid. Heb je veel last van bepaalde klachten ten gevolge van je burn-out, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, maag- en darmproblemen of is het juist meer psychisch? Dan zal de acupuncturist naar aanleiding van je specifieke problemen bekijken waar de naalden het beste kunnen worden ingebracht om de pijn te verlichten.

Wanneer werkt het goed?

Dit kan dan op exact de precieze plek zijn waar je pijn hebt. Denk aan je hoofd, je buik of elders in je lichaam. Als je een zekere tinteling voelt of een soort kleine schok als de naald wordt ingebracht, dan weet je dat deze op de juiste plek zit. Je lichaam reageert er dan namelijk op en zo kan de pijn meteen verzacht worden. De naald zelf voel je nauwelijks of helemaal niet hoewel het de eerste keren natuurlijk wel een vreemde gewaarwording is.

Alternatieve methode door middel van ooracupunctuur

Tegenwoordig wordt ook regelmatig gekozen voor zogenaamde ooracupunctuur. Hierbij worden de naalden in plaats van op de pijnlijke plekken in je lichaam, aangebracht in de schelp van de oren. Hierin zitten plekken die corresponderen met de pijnpunten in je lichaam. Op die manier kunnen je klachten minder worden en wordt tevens de pijn verzacht.

Probeer je evenwicht zo snel mogelijk op peil te brengen

Nu is een burn-out een hoofdzakelijk geestelijk probleem dat veel fysieke symptomen kent. Alleen met het tegengaan van deze symptomen en de pijnklachten die zich erbij voordoen ben je er nog niet. Het is vooral zaak dat je weer voldoende energie krijgt en in balans raakt. Ben je op dat punt gekomen, dan werkt de acupunctuur. Deze wordt bij dit soort problemen gebruikt naast reguliere behandelmethodes maar acupunctuur kan ook als preventief middel worden ingezet. Op die manier kun je proberen je evenwicht zo goed mogelijk op peil te houden, ook als je heel druk bent en zo proberen een burn-out te voorkomen. En dat is nog altijd beter dan genezen.

Is een burn-out volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

De WHO heeft een indicatielijst opgesteld met allerlei klachten waarbij acupunctuur kan worden ingezet om deze te behandelen. Dit zijn ziektes, problemen en aandoeningen die zowel fysiek als geestelijk kunnen zijn. Ook al is er op tot heden toe nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de werking van acupunctuur, geven zij toch veel zaken aan die ermee behandeld kunnen worden, zeker ter ondersteuning.

Indicatielijst van aandoeningen waarvoor acupunctuur kan worden ingezet

De oorspronkelijke lijst stamt reeds uit 1979 maar is verder uitgebreid in 2003. Op diverse sites, zoals bijvoorbeeld https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/ vind je deze lijst terug, alsmede een onderzoek dat is uitgevoerd om naar de werking van acupunctuur te kijken. Omdat deze niet wetenschappelijk bewezen is, staan veel artsen en wetenschappers nog altijd sceptisch tegenover acupunctuur maar dat wil niet zeggen dat het zinloos is om eraan te beginnen. Er zitten weinig bijwerkingen aan deze behandelmethode en er zijn zeker al mensen die er baat bij hebben gehad dus daaraan mag niet voorbij gegaan worden.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen een burn-out?

Heb je nu een burn-out of het gevoel dat je er stilaan tegenaan zit te hikken en wil je deze voorkomen? Dan ga je om te beginnen daar eerst mee naar een arts of hulpverlener om dit kenbaar te maken. Schaam je er niet voor want het overkomt veel mensen dus waarom zou het jou niet kunnen gebeuren? Bespreek je problemen en symptomen zodat er een goede behandeling gezocht kan worden. De arts kan je daarbij helpen of je verder sturen naar bijvoorbeeld een specialist, maatschappelijk werker, therapeut enzovoort. Daarbij kan tevens de hulp van een acupuncturist worden ingeschakeld. Dit kan ook een arts zijn die aan acupunctuur doet.

Ga op zoek naar een goede acupunctuurpraktijk

Heb je een behandelplan gekregen waarbij ook acupunctuur hoort of wil je dit zelf graag erbij proberen? Informeer dan bij je behandelend arts naar een goede praktijk of kijk zelf eens rond op internet. Er zijn tal van acupunctuurpraktijken te vinden zodat de kans aanzienlijk is dat er ook eentje bij jou in de buurt zit. Vind je kiezen moeilijk? Let dan op het volgende:

 • Kies een praktijk die is aangesloten bij de NVA zodat je zeker weet dat je met een erkende te maken hebt. Op geneesjewijzer.nl/acupunctuur vind je een lijst met de praktijken die bij de NVA zijn aangesloten.
 • Kies een praktijk die bij voorkeur niet zo ver van huis is. Zo ben je er snel en hoef je niet lang te reizen om er te raken.
 • Kies een praktijk die gespecialiseerd is in burn-out klachten en die behandelingen aanbiedt die jij wel ziet zitten. Als er verschillende soorten behandelingen mogelijk zijn, kunnen deze gecombineerd worden. Welke behandelingen voor jou van nut kunnen zijn, wordt door de acupuncturist bepaald.
 • Als je een praktijk gevonden hebt kun je contact opnemen en een afspraak maken. Bij het intake gesprek kun je alles vertellen zodat de acupuncturist een zo volledig mogelijk beeld krijgt en een daarbij passende behandeling kan maken.
 • Naast acupunctuur met naalden wordt in het geval van een burn-out vaak gekeken naar speciale therapieën waarbij je leert om op de juiste manier adem te halen en te ontspannen. Zo wordt je zelf rustiger en zullen je klachten minder worden. Er wordt tevens gebruik gemaakt van kruidentherapie om te ontspannen en je innerlijke balans terug te vinden.
 • Hoeveel behandelingen en welke je nodig hebt hangt van de aard van je klachten af en van jou als persoon. Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op een behandeling en de een boekt nu eenmaal sneller resultaat dan de ander.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van een burn-out met acupunctuur?

Aan elke behandeling waarbij een burn-out bestreden wordt, kleven risico’s. Dit kunnen grote of kleine gevaren zijn die op de loer liggen en deze treden zowel op bij reguliere als alternatieve behandelmethodes. Bij acupunctuur loop je niet veel risico dus daarom wordt het vaak ingezet. Soms onder het mom: baat het niet dan schaadt het niet, maar acupunctuur heeft natuurlijk wel wat meer impact dan enkel dat. Het kan mensen de nodige pijnverlichting geven waar andere manieren achterblijven of niet zo gezond zijn voor je lichaam.

Zorg dat de hygiëne in orde is bij de behandeling

Bij acupunctuur loop je het risico op een infectie indien de naalden die gebruikt worden niet goed ontsmet zijn. Dit risico is overigens minimaal want in erkende praktijken wordt altijd volgens de normen en regels van hygiëne binnen de beroepsgroep gewerkt dus daar worden de naalden goed schoongemaakt. Kies je voor een wat minder betrouwbare praktijk, dan heb je wel kans op een infectie als men het niet zo nauw neemt met de hygiëne. Kies daarom altijd voor een goede praktijk voor acupunctuur om dit te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen

Het kan voorvallen dat mensen flauwvallen of blauwe plekken oplopen van de naalden maar dit is niet vaak het geval. Mits op de juiste manier gedaan doet het aanbrengen van de naalden geen pijn en voel je slechts een kleine tinteling. Houd er altijd rekening mee dat acupunctuur op zichzelf een burn-out niet kan genezen maar wel een goede aanvulling is op reeds bestaande therapieën en behandelingen binnen de reguliere geneeskunde.

Voorkom dat je zelf moet betalen voor de behandeling

Loop geen financieel risico als je kiest voor acupunctuur. Omdat het hier een alternatieve geneeswijze betreft, wordt deze vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Deze kan verschillen bij diverse verzekeraars dus het is altijd verstandig te informeren wat jouw verzekeraar vergoedt en of je voldoende verzekerd bent om iets terug te krijgen voor de behandelingen.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.