www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij artrose
acupunctuur artrose

Acupunctuur bij artrose

⏱ Leestijd: 8 minuten

Artrose is een aandoening die veelal bij oudere mensen voorkomt. Door jarenlang werken en je spieren op allerlei manieren belasten, kan slijtage ontstaan die bekend staat onder deze naam. Niet iedereen heeft in even grote mate te maken met deze slijtage maar als je veel last hebt van artrose kan dat bijzonder pijnlijk zijn en beperkt het je ook in je dagelijkse doen en laten. Simpelweg omdat je door de artrose bepaalde dingen niet meer kunt doen, ook al zou je dat wel graag willen.

Helpt acupunctuur bij artrose?

Als je last hebt van artrose dan is het zaak dat je daar wat tegen doet om de pijnklachten zoveel mogelijk tegen te gaan. Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij de pijn en stijfheid in de loop der tijd alleen maar erger worden als je er niets aan doet. Het is echter niet zo dat je de pijnklachten niet kunt verminderen. Artrose genezen of volledig laten verdwijnen kan niet. Als je het eenmaal hebt is dat zo maar je kunt er wel veel aan doen om de pijn zoveel mogelijk terug te brengen, minder stijve gewrichten te krijgen en zo normaal mogelijk te functioneren.

Waarmee kun je artrose klachten tegengaan?

Als je artrose hebt kan een behandeling met medicatie ingezet worden om zo de pijnklachten te verminderen. Ook fysiotherapie kan vaak uitkomst bieden. Denk overigens niet dat artrose enkel bij oudere mensen voorkomt want ook jongeren kunnen er last van hebben. Je kunt het namelijk ook krijgen als je een operatie gehad hebt of een blessure. Artrose wordt geschaard onder de categorie reumatische aandoeningen en is altijd chronisch. Je raakt er dus nooit meer echt helemaal  vanaf maar kunt wel van alles doen om de symptomen te bestrijden en de pijn tegen te gaan.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

artrose acupunctuur

Acupunctuur als bestrijding van de pijn of preventie

Acupunctuur kan een goede optie zijn als je last hebt van artrose. Het kan er, in combinatie met andere behandelmethodes zoals medicatie en therapie, voor zorgen dat de pijn minder wordt en je weer makkelijker bewegen kunt zonder dat je gewrichten stijf zijn of zo aanvoelen. Acupunctuur kan gebruikt worden om pijn te bestrijden en wordt vaak ingezet als preventie. Bij deze oude Chinese geneeswijze wordt gezocht naar een goede balans tussen geest en lichaam. Heb je deze gevonden, dan wordt je lichaam gezonder en zul je minder last hebben van pijn zoals bij artrose het geval kan zijn. Acupunctuur kent geen wetenschappelijk onderbouwde bewijzen maar omdat de manier van behandelen weinig risico’s met zich meebrengt, wordt deze vaak als alternatieve geneeswijze ingezet.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij artrose?

Als je kijkt naar een behandeling waarbij naalden worden gebruikt om artrose en de bijkomende problemen zoals stijve en pijnlijke gewrichten tegen te gaan, is het logisch dat deze op acupunctuurpunten gezet worden waar je pijn hebt. Heb je bijvoorbeeld last van artrose in de knieën? Dan kan een acupuncturist ervoor kiezen de naaldjes juist op die plek in het lichaam aan te brengen. Zitten de grootste pijnpunten elders? Dan kan daarvoor gekozen worden om deze te behandelen en de pijn te doen verminderen. Als je een lichte tinteling of een soort schokje voelt op het moment dat de naald wordt ingebracht, betekent dit dat het wel op de juiste plek is dus dan zou je er het meeste effect van moeten ondervinden.

Diverse technieken en behandelpunten mogelijk bij acupunctuur

Er wordt ook met andere manieren van acupunctuur gewerkt waarbij naast de naalden gebruikt gemaakt wordt van warmte om de werking ervan te versterken. Met deze zogenaamde moxa techniek worden de naalden verwarmd op de huid. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van zogenaamde ooracupunctuur. Hierbij worden de naalden niet aangebracht op de pijnlijke plekken of daar waar je last hebt van stijve gewrichten maar in de rand van de oren. Hier zitten plekken die corresponderen met diverse plekken in je lichaam. Zo worden de klachten dan ook aangepakt.

Acupunctuur inzetten om een betere weerstand te krijgen

Heb je last van acute pijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door overbelasting of een ontsteking? Dan zal de acupunctuur eerst proberen om de blokkade die er is ontstaan op te heffen. Lukt dit, dan heb je niet alleen minder last van pijn en stijfheid maar raakt je lichaam beter in je balans en wordt je afweersysteem sterker. Zo kun je beter weerstand bieden tegen aandoeningen en zit je meteen een stuk prettiger in je vel.

Doe ook andere dingen dan alleen acupunctuur om goed resultaat te boeken

Daarnaast wordt acupunctuur gebruikt om bepaalde klachten voor te zijn. Als je voldoende beweging krijgt en ervoor zorgt dat je lichaam in evenwicht is, voldoende rust pakt en probeert zoveel mogelijk met regelmaat te leven, dan kun je daar allerlei klachten mee voorkomen. Let wel: als je eenmaal last van artrose hebt dan is dat niet te genezen (ook niet met reguliere geneeswijzen) maar je kunt de klachten wel doen afnemen zodat ze in veel mindere mate je leven bepalen.

Is artrose volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Reeds aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw is er door de WHO een indicatielijst opgesteld met allerlei klachten, aandoeningen en ziektes waarbij acupunctuur een verlichtende werking kan hebben. Op deze lijst vind je ook reumatische aandoeningen zoals artrose terug. Het is dus zeker de moeite waard om deze behandelwijze eens te proberen bij klachten. Acupunctuur kent weinig bijwerkingen dus schadelijk is het niet. Het is daarentegen niet wetenschappelijk bewezen dat het echt helpt maar het kan weinig kwaad en zeker verlichting bieden bij pijnlijke gewrichten.

Raadpleeg de indicatielijst van de WHO als het om acupunctuur gaat

In 2003 is de lijst nog eens aangevuld en er is een en ander aan onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur. Hieruit is wel gebleken dat het niet volledig genezend werkt maar wel een ondersteuning kan zijn voor veel mensen. Acupunctuur wordt in dat geval gecombineerd met andere methodes om pijn te bestrijden. Je kunt online de lijst van de WHO ook terugvinden en op veel sites, zoals bijvoorbeeld op https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/ vind je een overzicht met allerlei klachten waar tegen acupunctuur ingezet kan worden.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen artrose?

Als je artrose hebt en zo min mogelijk pijn en stijve spieren wilt hebben, kun je daar op verschillende manieren iets aan doen. Zo is het bij pijnklachten altijd aan te raden eerst naar een arts te gaan. Misschien is het inderdaad slijtage aan de gewrichten maar als het een andere oorzaak heeft, dan is het belangrijk dat deze gevonden wordt. Bepaalde klachten kunnen veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte dus het is zaak dat dit wordt uitgesloten voordat je kiest voor acupunctuur of een andere behandeling.

Fysiotherapie bij artrose

Om het probleem goed aan te pakken kun je kiezen voor het doen van oefeningen thuis of het volgen van fysiotherapie. Hiermee kun je de stijfheid verminderen en is de kans groot dat je zelf veel meer kunt blijven doen. In beweging blijven is essentieel bij artrose en stilzitten zal je weinig goed doen. Natuurlijk moet je niet overdrijven met bewegen maar je spieren vast laten roesten is zeker af te raden bij deze aandoening.

Medicatie en acupunctuur bij artrose

Blijf je ondanks alle inspanningen toch pijn houden (en die kans bestaat zeker wel bij artrose omdat dit nu eenmaal een vrij pijnlijke aandoening is)? Dan kun je voor pijnstilling erbij kiezen. Dit kan onder andere in de vorm van pillen, zalf, of crème gedaan worden. Wil je dit zo min mogelijk doen? Dan kan acupunctuur je helpen om de pijn te verlichten. Hiermee gebruik je geen chemische of mogelijk schadelijke stoffen want acupunctuur werkt op natuurlijke basis.

Zoek een acupuncturist die bij de NVA is aangesloten

Lijkt het je allemaal nog een beetje eng en zweverig of weet je niet zeker of acupunctuur wel wat voor jou is of dat je ervoor in aanmerking komt? Informeer dan altijd eerst bij een goede en erkende acupuncturist naar alle mogelijkheden op dit gebied. Veel acupuncturisten zijn ook arts en als ze zijn aangesloten bij de NVA, werken ze volgens de daar geldende regels. Je kunt op zich op internet al veel informatie vinden over acupunctuur maar een keertje contact opnemen met een praktijk is zeker aan te raden als je meer wilt weten.

Raadpleeg internet om een goede praktijk te vinden

Ben je wel geïnteresseerd in een dergelijke behandeling om de pijn te verlichten? Zoek dan een betrouwbare acupunctuurpraktijk bij je in de buurt. Er zijn voldoende praktijken te vinden maar het is met name belangrijk een erkende te vinden zodat je er zeker van kunt zijn dat er volgens de geldende regels en hygiëne normen wordt gewerkt. Is dat laatste niet het geval en worden de gebruikte naalden tussen verschillende patiënten in niet goed ontsmet dan loop je bijvoorbeeld risico op  infecties. Op internet (zie onder andere www.geneesjewijzer.nl/acupunctuur) vind je een lijst met goede praktijken waaruit je een keuze kunt maken.

Kijk altijd goed waarin de praktijk van je keuze gespecialiseerd is

Heb je een praktijk gevonden in de buurt? Kijk dan altijd waarin zij gespecialiseerd zijn (bepaalde klachten en bepaalde soorten behandelingen vallen daar onder) en of ze jou kunnen helpen met je artrose. Kom je er zelf niet helemaal goed uit? Neem dan altijd even contact op met de praktijk in kwestie om meer te weten te komen. Je maakt sowieso het beste eerst een afspraak voor een intake gesprek zodat er besproken kan worden wat je klachten inhouden en wat voor behandeling daarbij past.

Acupunctuur kan zeker verlichtend werken

Acupunctuur is onderdeel van een oude Chinese manier om mensen te genezen en minder pijn te laten ondervinden. Behalve het aanbrengen van naaldjes in de huid deden de oude Chinezen nog meer. Zo behoort tot deze geneeswijze ook het volgen van een bepaald dieet, het streven naar rust en regelmaat en kunnen bepaalde kruiden soms heilzaam werken. Alle behandelwijzen kunnen met elkaar gecombineerd worden om een zo goed mogelijke balans in je lichaam te bereiken, zonder al te veel klachten. Heb je al klachten, dan kunnen deze met acupunctuur en andere manieren wel verlicht worden.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van artrose met acupunctuur?

Ondanks het feit dat er geen echte wetenschappelijke bewijzen zijn tot op heden die bevestigen dat acupunctuur helpt, wordt deze methode steeds vaker ingezet bij pijnklachten, ook in Westerse landen. In Nederland wordt acupunctuur beschouwd als alternatieve geneeswijze en op die manier aangeduid. Dit betekent dat je er een vergoeding voor kunt krijgen als je aanvullend verzekerd bent. Heb je alleen een basisverzekering, dan krijg je geen vergoeding voor de behandelingen dus dat is een praktisch risico dat je loopt. Niet elke zorgverzekeraar keert even grote bedragen uit als het om acupunctuur gaat, noch worden evenveel behandelingen vergoed. Het is daarom zaak dat je altijd eerst even goed informeert bij je verzekeringsmaatschappij wat zij vergoeden en waarvoor jij, met jouw verzekering, in aanmerking komt.

Artrose kan niet genezen worden, ook niet door acupunctuur

Acupunctuur wordt door artsen en wetenschappers nog wel eens minachtend bekeken omdat er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs is dat het goed werkt. Het is in ieder geval wel duidelijk dat er mensen zijn die er baat bij hebben (gehad), zeker als het om pijnbestrijding gaat. Houd er echter rekening mee dat acupunctuur op zichzelf bepaalde kwalen niet kan genezen maar dat het altijd in combinatie met iets anders dient te worden ingezet. Bovendien is artrose niet te genezen dus je loopt altijd het risico dat de behandeling niet werkt.

Mogelijke bijwerkingen van acupunctuur

Iedere behandeling, of het nu binnen de reguliere geneeskunde is of een alternatieve methode betreft, heeft bijwerkingen maar bij acupunctuur zijn deze echt minimaal. Kleine bloedingen, blauwe plekken en tintelingen worden gemeld maar deze komen weinig voor. De eerste twee zie je hoofdzakelijk bij mensen die bloedverdunners gebruiken maar anders veel minder vaak. Het inbrengen van de naalden is nagenoeg pijnloos, zeker als je een acupuncturist hebt met de nodige ervaring die weet wat hij of zij doet.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.