www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur bij angst
acupunctuur bij angst

Acupunctuur bij angst

⏱ Leestijd: 8 minuten

Als je vaak angstig bent voor veel dingen dan is dat niet prettig. Het kan zelfs zo erg worden dat je dan bepaalde dingen helemaal niet meer durft te doen of niet eens meer het huis durft te verlaten. Wanneer angst je leven beheerst, is dat niet goed dus het is zaak dit zoveel mogelijk te voorkomen. Lukt dat niet en ben je al erg angstig voor bepaalde dingen? Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk van die angst afkomt of deze minder maakt zodat je weer gewoon op een fijne manier je leven kunt leiden.

Helpt acupunctuur bij angst?

Als je angst voor iets hebt dan kan dat voor heel veel verschillende dingen zijn. Zo zijn sommige mensen bang voor bepaalde dieren, om buiten te komen, om voor groepen te spreken, voor water en zo is er nog veel meer te noemen natuurlijk. Sommigen lijden ook aan een bepaalde angststoornis waardoor ze in hun dagelijkse doen en laten belemmerd kunnen worden. Bij een angststoornis raak je van bepaalde dingen die gebeuren of die je tegenkomt op je pad volledig in paniek of reageer je er met zoveel angst op dat dit niet meer normaal is. Angststoornissen worden gerekend tot mentale klachten.

Ga altijd op zoek naar goede hulp als je last van angsten hebt

Heb jij een bepaalde angststoornis of ben je ergens heel erg bang voor? Dan is het zaak dat je dit probleem aanpakt zodat het je niet meer beperkt in je doen en laten. Je kunt met een dergelijke angst het beste er eerst met iemand over praten. Dit kan je huisarts zijn maar ook bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of psycholoog kan je ermee helpen om er overheen te raken of de angst en paniekaanvallen die erbij optreden te doen verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde soorten therapie maar ook met behulp van medicatie waar je rustiger van wordt.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

angst acupunctuur

Therapie, medicatie en acupunctuur tegen angst

Wil je nu niet voortdurend pillen slikken tegen de angstgevoelens omdat je er niet afhankelijk van wilt worden of omdat deze simpelweg niet gezond voor je zijn? Of heb je er, al dan niet samen met een bepaalde therapie niet voldoende aan om goed over je angst heen te komen? Dan kan acupunctuur ook een handje helpen. Deze behandelmethode kan op zichzelf niet zoveel voor je doen maar in combinatie met andere behandelingen kan het zeker een goede steun zijn en een duwtje in de juiste richting.

Ga de verstoring in het evenwicht tegen

Bij acupunctuur kunnen klachten, zowel fysiek als geestelijk, verlicht worden. Dit betekent dat er ook wat aan je angsten gedaan kan worden. Als daarvoor acupunctuur wordt ingezet dan betekent dit dat er gekeken wordt naar de balans tussen je lichaam en je geest. Is deze niet bepaald stabiel en wisselt het evenwicht nog wel eens? Dan is de kans groot dat ook je angsten weer erger opspelen in bepaalde situaties. Bij de behandeling met acupunctuur wordt dan ook gekeken om de verstoring in de balans weer te herstellen. Hoe beter de balans is, hoe beter jij je zult voelen en hoe minder angstklachten je hebt.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij angst?

Als je behandeld wordt voor angstklachten dan is het niet altijd even evident waar de acupuncturist de naalden gaat plaatsen in je lichaam. Bij een (al dan niet) zichtbare fysieke klacht kan de behandeling plaatsvinden op de plek waar jij problemen ondervindt. Bij een niet zichtbare klacht zoals angst zal de acupuncturist eerst willen weten waar je precies bang voor bent. De oorzaak voor de angst wordt daarbij gezocht maar het is zeker ook belangrijk om te weten hoe je angst zich in de praktijk uit.

De acupuncturist bepaalt op welke plekken de naalden worden gezet

Als de acupuncturist zoveel mogelijk over je te weten is gekomen kan daar de juiste behandeling bij gezocht worden en bepaalt hij of zij waar de naalden worden ingezet. Dit kan op diverse plekken in het lichaam zijn in dit geval. Als mensen bijvoorbeeld erg buikpijn krijgen als ze ergens bang voor zijn, dan kan voor die plek gekozen worden om zo de buik tot rust te brengen en er een goed evenwicht in te vinden.

Diverse soorten acupunctuur mogelijk

Bij acupunctuur kunnen de naalden ook verwarmd worden indien gedacht wordt dat dit het effect ervan versterkt. Dit zal niet bij iedereen gebeuren maar als jij er baat bij hebt, is het goed als deze speciale moxa techniek wordt ingezet. Acupunctuur wordt ook vaak gecombineerd met andere oude Chinese geneeswijzen. Zo kun je daarbij denken aan een bepaald voedingsadvies, massage of kruidentherapie waar je rustiger van wordt en zo je lichaam goed in balans krijgt. Ook kan er gekozen worden voor ooracupunctuur waarbij de naalden in de schelp van het oor worden aangebracht. De plekken waarop dit gebeurt corresponderen dan weer met bepaalde plekken in je lichaam.

Acupunctuur kan ook op preventieve wijze worden toegepast

Acupunctuur kan niet enkel worden ingezet als hulpmiddel bij angstklachten maar heeft ook een preventieve werking. Ben je al langer bekend met bepaald angstklachten of -stoornissen? Dan kun je met behulp van acupunctuur proberen deze te voorkomen. Op die manier streef je ernaar een zo goed mogelijke balans te hebben en te behouden en kun je de klachten beter voorkomen.

Is angst volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Acupunctuur kan niet als enige geneeswijze worden ingezet om angstklachten te bestrijden. In dat geval heeft het namelijk geen effectieve werking. De behandelmethode wordt daarom altijd in combinatie met iets anders gebruikt voor het beste resultaat. Acupunctuur bestaat al vele eeuwen maar er is nog altijd geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de behandelmethode ook echt werkt bij bepaalde klachten, fysiek of geestelijk. Er is reeds onderzoek gedaan naar de werking ervan maar daaruit is nog weinig tot geen wetenschappelijk bewijs gekomen. Het is echter wel een feit dat veel mensen er al gebruik van gemaakt hebben en dat ze er daadwerkelijk baat bij gehad hebben.

Raadpleeg de indicatielijst die de WHO heeft opgesteld omtrent acupunctuur

Omdat acupunctuur weinig bijwerkingen kent, kan het niet veel kwaad deze behandelmethode eens te proberen, bijvoorbeeld als extra steuntje in de rug of om bepaalde problemen te voorkomen. Om te weten tegen welke klachten en problemen of bij welke ziektes acupunctuur een ondersteunende rol kan spelen, heeft de WHO reeds eind jaren 70 van de vorige eeuw een indicatielijst gemaakt met allerlei aandoeningen waarbij acupunctuur kan worden ingezet bij de behandeling. Raadpleeg deze lijst (herzien in 2003) altijd om te kijken of je klachten er ook op staan. Je vindt deze lijst (en een onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur) onder andere terug op https://acupunctuur.net/acupunctuur-aandoeningen-who/.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen angst?

Als je veel angsten kent, vaak angstig bent of snel in paniek raakt in bepaalde situaties dan kunnen deze je op een bepaald moment echt beperken in je leven. Dit is niet alleen voor jezelf niet leuk maar het kan ook moeilijk zijn voor andere mensen om daarmee om te gaan. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen want iedereen is immers wel ergens bang voor. Het maakt daarbij ook niet uit wat het is waarvoor je angst hebt, deze is er gewoon en het is zaak dat je er wat aan probeert te doen om die vervelende gevoelens minder te laten worden.

Acupunctuur kan je net even wat extra meegeven

Vaak wordt ook gezegd dat je een bepaalde angst het beste kunt overwinnen door er de confrontatie mee aan te gaan. Dit zal niet altijd even goed lukken maar als het wel slaagt, is dat natuurlijk super goed. Acupunctuur kan je wel net dat steuntje in de rug geven door een beter evenwicht tussen je lichaam en geest te creëren waardoor je kunt beter kun beredeneren waarom je ergens bang voor bent en dit niet meteen in allerlei fysieke uitingen ontaardt waar je niet op zit te wachten.

Hoe pak je het nu het beste aan als je een acupunctuurbehandeling wilt doen?

Heb je wel interesse in een behandeling met acupunctuur of een van de aanverwante oude Chinese geneeswijzen om ermee te combineren? Dan pak je dat het beste op de volgende manier aan.

 • Kijk eerst of je een acupunctuurpraktijk kunt vinden die een beetje in de buurt zit zodat je niet zo ver van huis hoeft om er te raken.
 • Kies altijd voor een praktijk die is aangesloten bij de NVA. Zo heb je te maken met een erkende praktijk die werkt volgens de regels van de beroepsvereniging.
 • Kies een praktijk voor acupunctuur waar ze gespecialiseerd zijn in onder andere angstklachten. Zijn ze dit niet, dan zoek je beter nog even verder.
 • Nagenoeg elke acupunctuurpraktijk heeft wel een website waarop je al veel informatie kunt lezen over hun specialisaties, waarvoor je er terecht kunt en welke behandelingen er worden uitgevoerd.
 • Kom je er dan nog altijd niet goed uit of wil je meer weten? Neem dan altijd even contact op met de praktijk in kwestie om meer informatie in te winnen.
 • Er is niets geheimzinnigs of zweverigs aan acupunctuur en een goed acupuncturist met de nodige ervaring zal je graag vertellen over alle mogelijke behandelingen.
 • Als je een afspraak maakt, krijg je eerst een intake gesprek. Dit is erg belangrijk omdat de acupuncturist dan kan kijken wat het probleem precies is en daar een behandelplan op maat bij kan maken.
 • Hoeveel behandelingen je nodig hebt en welke dit zijn, hangt af van jou als persoon maar ook van de aard van de klachten. De acupuncturist kan je daar alles over vertellen als het behandelplan gemaakt is.
 • Als je bepaalde behandelmethodes niet ziet zitten mag je dat uiteraard altijd aangeven en kan er naar een goed en goedwerkend alternatief worden gezocht.
 • Geef het aan als je ergens niet tegen kunt of allergisch voor bent of als je bepaalde medicatie gebruikt zodat daar ook rekening mee gehouden kan worden. Acupunctuur kan altijd in overleg met een behandeld arts of therapeut uit de reguliere geneeskunde gedaan worden. Een combinatie van bepaalde methodes levert nagenoeg altijd het beste resultaat op.

Zijn er ook risico’s bij een behandeling van angst met acupunctuur?

Bij reguliere geneeswijzen loop je altijd bepaalde risico’s op bijwerkingen en dit is bij acupunctuur, als alternatieve geneeswijze, evengoed zo. De risico’s zijn echter niet bepaald groot dus de kans dat er wat vervelends voorvalt of je last krijgt van bepaalde bijwerkingen is klein te noemen. Mede daarom wordt er nog wel eens een toevlucht gezocht tot deze behandelmethode onder het mom: baat het niet, dan schaadt het niet. Het gaat er bij acupunctuur echter meer om dat de voordelen die je ervan kunt ondervinden groter zijn dan de problemen die zich er soms bij voordoen. Altijd proberen is dan ook het advies, zeker als je niet langer medicatie wilt gebruiken om je angst te overwinnen of tegen te gaan en je op meer natuurlijke wijze aan je problemen het hoofd wilt bieden.

Loop niet het risico dat je alles zelf moet betalen

De behandelingen voor acupunctuur zijn niet goedkoop. Zeker als je er meerdere nodig hebt (en eigenlijk is eentje voor niemand voldoende, net als dat je in de reguliere zorg ook vaker terug moet komen als je wat mankeert) kan het aardig in de papieren lopen als je de behandelingen zelf betaalt. Omdat acupunctuur onder de noemer alternatieve geneeswijzen valt, worden de behandelingen in Nederland vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Check altijd eerst je verzekeringspolis

Loop niet het risico dat je alles zelf dient te betalen of dat je niks terugkrijgt en check altijd eerst je eigen polis om te zien hoe je verzekerd bent of dat je een extra aanvulling nodig hebt. Er wordt niets vergoed vanuit de basisverzekering en dit geldt voor elke zorgverzekeraar. De vergoedingen kunnen wel per verzekering en per verzekeraar verschillen dus kijk altijd even goed wat die van jou vergoedt. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.