www.acupunctuur24.nl | Klachten | Acupunctuur: een effectieve manier om af te vallen
acupunctuur afvallen

Acupunctuur: een effectieve manier om af te vallen

⏱ Leestijd: 8 minuten

Ben je die extra kilo’s wel zat en wil je nu eens voor eens en voor altijd afvallen en ervoor zorgen dat je netjes op gewicht blijft? Dan zijn er tal van manieren om dit doel te bereiken, waarvan acupunctuur er eentje is. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je wilt afvallen maar acupunctuur kan wel degelijk helpen als je gewicht wilt kwijtraken. Het is uiteraard niet enkel acupunctuur die je helpt maar de methode kan wel een bijdrage leveren.

Helpt acupunctuur bij afvallen?

Als je wilt afvallen dan is het zaak dat je lekker in je vel zit om dit te doen. Dit is zeker geestelijk de bedoeling maar ook fysiek zul je je, zeker als je begint met gewicht te verliezen, prettiger gaan voelen. Bij acupunctuur is het doel dat je lichaam en geest in balans komen met elkaar. Als mensen lijden aan obesitas en te zwaar zijn dan heeft dit vaak niet enkel met fysieke oorzaken te maken. Veel mensen eten bijvoorbeeld uit verveling, stress of spanning en derhalve is het belangrijk deze emoties goed onder controle te krijgen.

Wanneer de kilo’s er snel bij komen

Heb je nu een fysieke aandoening waar je medicatie voor krijgt waardoor je (ongewild) aankomt? Ook dan kan acupunctuur een oplossing bieden. Overgewicht is bij veel mensen een kwestie van teveel (en vaak ongezond) eten in combinatie met te weinig bewegen of zelfs helemaal niet. Zeker als je een zittend beroep hebt schiet voldoende bewegen er nog wel eens bij in en vliegen de kilo’s er ongemerkt aan.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

afvallen dieet acupunctuur

Wanneer weeg je teveel?

Er is sprake van overgewicht als je teveel weegt voor de lengte die je hebt. Het is niet altijd even duidelijk of je nu echt teveel weegt en een paar kilo teveel kan doorgaans weinig kwaad, maar je wilt er wel leuk uitzien, in je kleding blijven passen en gezond zijn. Je kunt daarom het beste je BMI berekenen om zo te zien of je dient af te vallen. Houd er rekening mee dat je er alleen met acupunctuur niet bent en tevens je voedingspatroon en leefstijl dient aan te passen.

Als diëten niet goed helpen

Heb je al talloze diëten geprobeerd en val je wel af maar zitten de kilo’s nadat je met het dieet gestopt bent er zo weer aan? Dan bestaat de kans dat je geestelijk het diëten niet goed aankunt of dat je snel geneigd bent om terug te vallen. Kies je dan voor acupunctuur dan wordt daar zeker rekening mee gehouden. De acupuncturist kijkt namelijk niet alleen naar de fysieke kant van het verhaal.

Zorg voor een goede balans in je lichaam

Als je wilt afvallen en daarbij voor acupunctuur kiest, zal degene die je behandelt altijd kijken of de balans in je lichaam verstoord is. Dit betekent dat er gekeken wordt naar een goede balans tussen je lijf en geest. De acupuncturist zal ernaar streven dat je een goede balans tussen je innerlijke en uiterlijke kant bereikt zodat afvallen ook beter (en vaak sneller) gaat.

Welke acupunctuurpunten worden ingezet bij het proberen af te vallen?

Als je kiest voor acupunctuur als hulpmiddel bij het afvallen zal de acupuncturist eerst goed bekijken waar het probleem bij jou schuilt. Is er een lichamelijke oorzaak te vinden voor je overgewicht of zit het meer in je gevoel of tussen de oren? Op basis daarvan worden de acupunctuurpunten bepaald. Deze kunnen op diverse plekken in je lichaam zijn. Als je bijvoorbeeld een betere spijsvertering dient te krijgen om zo af te vallen of je stofwisseling verbeterd dient te worden, kan de behandeling daarop gericht worden.

Als je aankomt door het gebruik van medicijnen

Omdat lang niet bij iedereen het gewichtsprobleem dezelfde oorzaak heeft, zal de behandeling daarom ook anders zijn. Heb je bijvoorbeeld een aandoening of ziekte waarvoor je medicatie gebruikt waardoor je aankomt? Dan kan de acupunctuur ook zo worden toegepast om te kijken of aan dat probleem eerst wat gedaan kan worden. Met wat geluk kom je dan misschien ook wel van het medicatiegebruik af maar dat zal uiteraard niet voor iedereen gelden.

Is afvallen volgens de WHO behandelbaar met acupunctuur?

Als je een kijkje neemt op de site van de WHO dan zul je daar een lijst vinden van alle aandoeningen en klachten die met acupunctuur effectief behandeld kunnen worden. Op www.acupunctuur.net staan de aandoeningen of problemen genoemd die volgens de WHO goed behandelbaar zijn door middel van acupunctuur. Deze behandelingen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd hoewel er wel documenten te vinden zijn die over onderzoek naar acupunctuur gaan. Als je een kijkje neemt in de lijst zul je daar zeker obesitas of overgewicht tussen vinden dus als je wilt afvallen is acupunctuur een goede optie.

Hoe werkt een behandeling met acupunctuur tegen afvallen?

Ben je van plan om (veel) af te vallen en gezonder te gaan leven? Dan kan acupunctuur je daarbij helpen. Hoe pak je het afvallen in dat geval dan het beste aan? Het is belangrijk dat je zelf achter het afvallen staat en ervoor zorgt dat je voldoende steun krijgt van andere mensen en het proces doorzet. Vaak dienen mensen die willen afvallen hun levensstijl dermate om te gooien en hun eetpatroon sterk aan te passen omdat het anders niet lukt.

Kijk of de door jou gekozen acupuncturist ook gewichtsproblemen behandelt

Kijk of er bij je in de buurt een goede acupunctuurpraktijk te vinden is. Heb je er eentje gevonden? Maak dan altijd eerst een afspraak zodat je kunt bekijken of je een klik hebt met de acupuncturist maar zeker ook om meer informatie in te winnen. Op de site van acupuncturisten staan doorgaans alle behandelingen vermeld die zij doen en voor welke klachten en problemen je er terecht kunt. Het is uiteraard wel belangrijk dat je een praktijk kiest die ervaring heeft met afvallen en je daarbij goed kan helpen.

Door een betere balans val je sneller af zonder terug te vallen

Eenmaal bij de acupuncturist kan deze d met naalden gaan werken maar dit is niet eng en doet nauwelijks pijn. Deze manier van behandelen is al duizenden jaren oud en kan de balans tussen je lichaam en geest herstellen. In het geval van afvallen betekent een betere balans dat jij je prettig voelt in je lichaam en je problemen op een juiste en effectieve manier kunt aanpakken.

Acupunctuur als hulpmiddel bij het afvallen

Een behandeling met acupunctuur om af te vallen betekent niet dat er enkel naar je lijf en gewicht gekeken wordt. De acupuncturist kan je daarnaast een dieet of trainingsprogramma voor schrijven maar kijkt eveneens naar je gedrag als het om eten gaat. Als je kiest voor acupunctuur als hulpmiddel bij het afvallen zal er zeker gekeken worden naar je gevoelens ten opzichte van voedsel omdat dit zeker ook je eetgedrag beïnvloedt. De acupuncturist zal je vragen stellen zoals:

 • Eet je omdat je stress hebt?
 • Waarom grijp je naar eten in bepaalde situaties?
 • Is eten erg belangrijk voor je?
 • Hoe kun je je huidige eetpatroon doorbreken zodat je afvalt?
 • Is je spijsvertering goed op orde?
 • Waarom eet je op momenten dat je dit beter niet zou kunnen doen?

Zo zijn er nog veel  meer vragen te bedenken maar het komt er wel op neer dat het belangrijk is naar je gevoel te kijken als het om eten gaat.

Welke behandeling wordt er gekozen bij overgewicht?

Bij acupunctuur (en binnen de traditionele Chinese geneeswijze) worden verschillende soorten behandelingen onderscheiden. De meeste mensen zullen bij de naam denken aan een behandeling met naalden die in je lijf worden geprikt maar dit is lang niet alles. Mede afhankelijk van de kwaal, klacht of probleem waarvoor acupunctuur wordt ingezet, kan gekozen worden voor verschillende soorten behandelingen of een combinatie ervan. Daarom is het van groot belang dat je eerst goed uitlegt wat je probleem is zodat de acupuncturist in kwestie dit op de juiste manier kan aanpakken.

Speciale voeding vanuit de acupunctuur

Binnen de acupunctuur wordt ook gewerkt met voeding. Dit vormt een onderdeel van de behandeling en is zeker in het geval van overgewicht en afvallen een belangrijk punt. Gezonde voeding is belangrijk als je wilt afvallen en op gewicht wilt blijven. Bepaalde soorten voeding kunnen een negatief effect hebben op je lichaam en geest en het is daarbij zaak dit eten te vermijden. Het gaat niet alleen om minder eten maar ook om kiezen voor voedsel dat de balans in je lichaam niet verstoort en dat je geen onprettig gevoel geeft of voor een teveel aan kilo’s zorgt.

Kies een dieet dat bij jou en je lichaam past

Samen met de acupuncturist waar je onder behandeling bent kun je een dieet samenstellen met voedsel dat bij jou past en waarvan het logisch wordt om dit te kiezen. Als je voedsel gebruikt dat voor een (te) vol effect zorgt, voel je je daar niet happy bij en dat effect moet nu juist vermeden worden. Je darmen en spijsvertering dienen goed te werken en mogen niet verstopt raken of juist trager gaan werken als je wilt afvallen.

Ga voor voedsel dat een goed effect op je heeft

Daar wordt dan ook goed naar gekeken binnen de acupunctuurbehandeling. Niet alle soorten voedsel werken bij iedereen op dezelfde manier, dus het is zaak dat per persoon gekeken wordt naar voedsel dat een goed effect op je heeft, zowel lichamelijk als geestelijk. Zo krijgt iedereen een eigen dieet waar hij of zij zich aan dient te houden om af te kunnen vallen. Dit dieet kan gecombineerd worden met bepaalde kruiden, een behandeling met naalden of wat nodig geacht wordt om een goed effect te behalen.

Zijn er risico’s verbonden aan een behandeling van afvallen met acupunctuur?

Als je wilt afvallen en daarbij de hulp van acupunctuur inschakelt zijn daar doorgaans nauwelijks risico’s aan verbonden. Als je kiest voor een goede acupuncturist dan ontdekt deze snel waar de problemen bij jou liggen en kan de behandeling daarop worden aangepast en bepaald. Hoeveel behandelingen je daarvoor nodig hebt kan per persoon verschillen. Hoe eerder je je balans teruggevonden hebt, hoe sneller het afvallen zal plaatsvinden en je dit met succes kunt blijven volhouden.

Alleen acupunctuur is niet voldoende om af te vallen

Een risico dat zich wel kan voordoen als je gebruik maakt van acupunctuur tijdens het afvalproces is dat je kunt denken dat je enkel daarmee je doel gaat bereiken. Dit is echter niet het geval. Acupunctuur kan een onderdeel vormen van het totale proces om gewicht te verliezen maar het is niet volledig zaligmakend. Om voldoende af te vallen, dien je zelf nog meer te doen.

Je eetpatroon aanpassen en voldoende bewegen is altijd nodig

Vaak veel meer zelfs. Je dient je eetpatroon aan te passen. Bij veel mensen met overgewicht en zelfs obesitas zit het vaak in de manier van eten. Eet je vaak en ook nog eens ongezond en onregelmatig? Pas dit dan aan en stap over op een gezond dieet met dito voeding. Bewegen is ook belangrijk als je wilt afvallen. Houd er rekening mee dat acupunctuur wel een goede hulp en een steuntje in de rug kan zijn als je gewicht wilt kwijtraken maar dat je er echt nog meer voor dient te doen.

Voorkom ergere problemen als je te zwaar bent

Houd er ook rekening mee dat je, wanneer je aan (morbide) obesitas lijdt, een groot risico loopt op andere aandoeningen. Als je niet snel ingrijpt om af te vallen dan kan dit betekenen dat je meer kans hebt op hart- en vaatziekten of allerlei andere aandoeningen als gevolg van je overgewicht. Het is belangrijk dat je goed in je vel komt te zitten en daar kan acupunctuur zeker een bijdrage aan leveren maar je dient jezelf er zeker van bewust te worden dat je je probleem goed en effectief moet aanpakken om erger te voorkomen.

Kosten voor acupunctuur bij afvallen

Acupunctuur wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Hiervoor dien je wel een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je voor acupunctuur wilt gaan, kijk dan altijd even in je verzekeringspolis hoe de vergoedingen daarvoor geregeld zijn. Kom je er daarmee niet goed uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar of raadpleeg de beschikbare online informatie. Indien nodig kun je je extra laten bijverzekeren. Niet iedere zorgverzekeraar werkt hetzelfde of vergoedt evenveel behandelingen, dus het is zaak dit op voorhand altijd even goed uit te zoeken.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.