Inhoudsopgave
Als je last hebt van bepaalde aandoeningen of te kampen hebt met klachten of problemen waardoor je veel pijn ondervindt dan is het natuurlijk prettig als je daar zo vlug mogelijk vanaf raakt. Als je al onder behandeling van een arts of therapeut bent maar niet voldoende effect ondervindt dan kun je zeker ook acupunctuur overwegen omdat deze behandelwijze juist erg goed werkt als ondersteuning van andere behandelingen.
Kun jij baat hebben bij acupunctuur?
Ga om te beginnen met je klacht of probleem altijd eerst naar een arts. Deze kan vaststellen wat er aan de hand is of je doorsturen naar een specialist of andere behandelaar. Denkt je arts ook dat je baat kunt hebben bij acupunctuur? Dan is deze behandelmethode zeker de moeite waard om te overdenken en te proberen. Weet je nu eigenlijk niet veel meer van acupunctuur dan dat er naalden bij de behandeling gebruikt worden? Lees dan de volgende tekst eens door om te weten wat acupunctuur nu eigenlijk precies inhoudt. Zo weet je ook meteen beter wat je van een dergelijke behandeling kunt verwachten.
Energie stroomt door je lichaam via de meridianen
Bij acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat je lichaam een onderdeel vormt van de rest van de wereld en daarmee in verbinding staat. Dit betekent dus ook dat je energie opneemt vanuit de wereld en omgeving die je lichaam dan weer kan gebruiken. Deze energie wordt door zogenaamde meridianen of energiebanen door je lijf geleid. Er worden twaalf tot veertien hoofdmeridianen onderscheiden en daaronder zit nog een systeem met meer (en kleinere) energiebanen. Deze hebben allemaal hun eigen functie en zijn verdeeld door je hele lichaam.
✅ Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.
Blokkades opheffen en verstoringen zo snel mogelijk laten verdwijnen
Op deze meridianen zitten zogenaamde acupunctuurpunten met verschillende functies. Deze zorgen er onder andere voor dat de energie je lichaam in raakt en naar verschillende plekken waar deze nodig is toe kan gaan. Het is daarbij belangrijk dat deze punten in goede balans zijn zodat er geen verstoringen of blokkades optreden. Heb je daar nu wel last van? Dan krijg je juist op deze plekken waar verstoringen zitten last van (pijn) klachten en andere problemen. Door middel van acupunctuur worden deze speciale punten aangepakt om zo de verstoringen of blokkades zo snel mogelijk de wereld uit te helpen en je evenwicht te herstellen. Juist dat laatste is erg belangrijk want met een goede balans voel jij je snel weer beter en zullen de klachten ook het snelste verdwijnen of in ieder geval minder worden.
Een goed beeld zorgt voor passende behandeling
Een acupuncturist kan vaak snel zien (mede door opleiding en ervaring) waar bij jou de klachten zitten. Als je voor een behandeling naar een acupunctuurpraktijk gaat dan zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden. Hierin zal je van alles en nog wat gevraagd worden zodat er een zo duidelijk mogelijk beeld van jou en je klachten geschetst kan worden waarop je behandeling dan kan worden afgestemd.
De acupuncturist bepaalt voor welke behandeling gekozen wordt
Er bestaan wel standaardbehandelingen binnen de acupunctuur maar deze vormen slechts de basis van elke behandeling. Omdat iedereen nu eenmaal anders is, elke klacht net even anders kan zijn en niet iedereen deze op dezelfde manier ervaart, wordt binnen de acupunctuur altijd gekozen voor een behandeling op maat. Dit kan tevens een combinatie zijn van meerdere behandelwijzen om zo het beste resultaat te krijgen. Welke manier of manieren wordt gekozen wordt voor het grootste deel door de acupuncturist bepaald maar jij hebt er natuurlijk ook inspraak in. Zie je bijvoorbeeld bepaalde behandelingen niet echt zitten? Dan mag je ook vragen of er een alternatief voor te vinden is.
Acupunctuur werkt ook prima als preventie
Hoeveel behandelingen nodig zijn, kan per persoon verschillen. Sommige mensen hebben al voldoende aan één of twee behandelingen om de klachten te verlichten terwijl anderen er meer nodig hebben. Dit ligt uiteraard niet alleen aan de soort klacht maar ook aan jou als persoon. Soms is het ook genoeg om zo nu en dan een behandeling te ondergaan, ook om bepaalde klachten voor te zijn. Acupunctuur wordt namelijk niet alleen ingezet om problemen tegen te gaan en te verminderen maar ook om ze voor te zijn. Acupunctuur is dan een prima preventief middel. Als je ervoor zorgt dat je balans goed op peil blijft en streeft naar rust en regelmaat kun je daarmee namelijk al veel problemen voorkomen.
Traditionele acupunctuur met naalden
Als je kiest voor acupunctuur zul je toch vrijwel direct weer aan het gebruik van naalden denken. Dit is ook niks gek want deze worden bij traditionele acupunctuur nu eenmaal ook altijd gebruikt. Er bestaan echter ook diverse variaties op de originele behandeling met naalden en daarnaast zijn er methodes te vinden binnen de acupunctuur waarvoor geen naalden worden ingezet en gekozen kan worden voor andere hulpmiddelen.
Dunne naalden die in de huid worden geprikt
Als er gekozen wordt voor een traditionele behandeling met naalden dan worden deze een klein stukje in de huid geprikt. Dit is reeds voldoende om effect te hebben. De naalden zijn heel erg dun en als ze de huid ingaan kan het zijn dat je eventjes wat voelt maar indien op de juiste wijze gedaan, doet dit absoluut geen pijn. De naalden blijven zo’n twintig minuten zitten alvorens ze er weer worden uitgehaald. Als je tijdens de behandeling een soort tintelend gevoel of schokje voelt dan betekent dit dat het werkt en dat ze op de juiste acupunctuurpunten zijn aangebracht. Het kan wel vreemd aanvoelen, zeker als het de eerste keer is, maar je hoeft er niet bang voor te zijn dat het zeer doet.
Elektro-acupunctuur en vloeistof inbrengen via de naalden
Bij de behandeling met naalden kan ook gekozen worden voor het extra aanbrengen van een vloeistof en soort olie die via de naalden naar binnen loopt. Dit kan dan een extra effect te weeg brengen. Daarnaast bestaat de versie met zogenaamde elektro-acupunctuur waarbij een klein schokje op de naalden gezet wordt. De acupuncturist kan zelf bepalen of deze behandeling wordt toegepast. Indien er bedacht wordt dat jij er mogelijk baat bij hebt, kan zeker gekozen worden voor een extra hulpmiddel.
Wat voor naalden worden er gebruikt?
De naalden die gebruikt worden bij acupunctuur zijn klein en heel dun en worden doorgaans van roestvrijstaal of titanium gemaakt. Dit om te voorkomen dat je een allergische reactie ervoor ontwikkelt. Er kan gekozen worden voor naalden die steeds opnieuw gebruikt worden. Deze worden tussen de behandelingen van verschillende patiënten door gereinigd en goed ontsmet zodat je geen risico op infecties loopt. Tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor het gebruik van wegwerpnaalden. Deze worden na een behandeling weggedaan zodat er voor elke patiënt weer nieuwe gebruikt worden.
Diverse soorten acupunctuur
Binnen de acupunctuur vallen verschillende soorten behandelingen. Dit zijn de volgende:
- Gewone acupunctuur
- Dry Needling
- Ooracupunctuur
- Laser acupunctuur
- Cupping
- Moxa
- Guasha
Wat kan een behandeling met traditionele acupunctuur voor je doen?
Indien gekozen wordt voor een traditionele behandeling met naalden dan wordt de energiestroom in je lichaam gemanipuleerd en wordt de energie naar de juiste plekken gestuurd. Dit heeft deze gevolgen:
- Als je op een bepaalde plek in je lichaam meer energie nodig hebt, gaat deze daar naartoe. Zo wordt meteen ook de balans in je lichaam hersteld.
- Het komt ook voor dat je juist teveel energie op een bepaalde plek in je lichaam hebt. In dat geval wordt de energie die er teveel aan is naar een andere plek in je lichaam getransporteerd.
- Als je een blokkade op een bepaald acupunctuurpunt hebt, dan kan deze door het prikken met de naald op die plek verdwijnen.
- Alle energie in je lichaam stroomt dan ook beter door.
- Door de acupunctuurbehandeling verbetert teven de kwaliteit van de energie.
Dry Needling
Als we naar de andere soorten van acupunctuur kijken, noemen we om te beginnen Dry Needling. Bij deze behandelmethode worden de spieren in je lichaam waarin je pijn hebt extra gestimuleerd. Op die manier worden ze soepeler en verdwijnen ook de pijnklachten. Dry Needling staat ook bekend onder de naam triggerpointacupunctuur en is ontwikkeld in Canada. In tegenstelling tot traditionele acupunctuur waarbij op een zachte manier wordt gewerkt, gaat dit bij Dry Needling wel wat harder in zijn werk. De naalden worden hierbij namelijk op de pijnlijke plekken geprikt en komen dus rechtstreeks in een spier terecht. Hiervoor wordt maar één naald gebruikt en die gaat verder de huid in dan bij acupunctuur. De naald hoeft er echter maar eventjes in te zitten en de behandeling duurt dus ook korter.
Check altijd of deze behandeling voor jou geschikt is
Dry Needling is niet voor iedereen even geschikt. Het hangt uiteraard om te beginnen van jouw probleem af of het kan worden ingezet maar ook hoe je reageert op pijn. De naald zelf voel je amper als deze wordt ingebracht maar daarna kun je flinke kramp krijgen of een zwaar gevoel. Dit kan als pijnlijk ervaren worden. Daarnaast bestaat de kans dat je energieniveau daalt op het moment dat je de behandeling hebt gehad. Dit is uiteraard niet de bedoeling want met wat pech voel je je daar dan weer slechter door. Informeer altijd bij je acupuncturist wat die van de methode vindt en of deze voor jou geschikt is.
Ooracupunctuur
De volgende vorm van acupunctuur is ooracupunctuur. Zoals de naam al doet vermoeden worden hierbij enkel naalden aangebracht in de oren. Op je oren zijn veel speciale plekken te vinden die corresponderen met bepaalde plekken in je lichaam. Indien je op een punt in je lichaam pijn of andere klachten hebt, kan de acupuncturist op de plekken in je oren de naaldjes aanbrengen om je zo de nodige verlichting te bieden. Voordeel van deze methode is dat de naalden niet rechtstreeks op de pijnlijke acupunctuurpunten gezet worden maar enkel in je oren.
Laser acupunctuur
Een andere vorm van acupunctuur is laser acupunctuur. Aan deze vorm komen geen naalden te pas maar wordt gewerkt met het licht van een laser. Met behulp van speciale huidpleisters worden er laserelektroden aan je huid vastgemaakt. Deze draden staan in verbinding met een laser en zo wordt het licht van de laser in je lichaam gebracht. Dit gebeurt op precies dezelfde acupunctuurpunten als bij andere behandelingen het geval is.
Behandeling doet geen pijn en er worden geen naalden bij gebruikt
Het plakken of loshalen van de pleisters doet geen zeer, het aanzetten van de laser voel je ook niet. Zo wordt de pijn op bepaalde plekken tijdens de behandeling die ongeveer een half uur in beslag neemt snel minder en kan de energie naar de juiste plekken in je lichaam worden gebracht. Met deze behandeling wordt tevens gestreefd naar een zo goed mogelijke balans in je lichaam zodat jij beter in je vel komt te zitten en je goed voelt. Deze methode is bij uitstek geschikt voor mensen die heel erg bang zijn voor naalden of waarbij geen naalden gebruikt mogen worden.
Cupping
Een andere methode die wordt toegepast is cupping. In plaats van naalden worden glazen bollen op de huid geplaatst die worden verwarmd. Hiermee kunnen energieblokkades doorbroken worden zodat je snel minder klachten en pijn hebt. Er wordt vaak voor cupping gekozen bij problemen in de rug, nek of schouders en het kan ook een goede manier zijn om longproblemen of een flinke verkoudheid te verlichten. De glazen bolletjes zorgen er door de warmte voor dat ze goed werken.
Verwarmen van de glazen bolletjes
De bolletjes kunnen op verschillende manier verwarmd worden. De acupuncturist kan dit doen door ze eerst te verwarmen en daarna zo snel mogelijk op de huid te zetten. Tegenwoordig bestaan er ook cups die op de huid worden gezet waarna ze vacuüm kunnen worden getrokken. Juist dat vacuüm doet het werk bij deze behandeling. Hierdoor wordt de doorbloeding in je lichaam gestimuleerd en komt de energie op de juiste plaatsen terecht. Een nadeel van cupping is dat je er wel blauwe plekken aan kunt overhouden maar de behandeling op zich doet geen pijn. Hoe intenser deze is, hoe groter de kans op blauwe plekken.
Moxa
De voorlaatste behandeling in het rijtje staat bekend onder de naam moxa. Bij deze behandeling wordt je huid verwarmd. Dit gebeurt door het kruid moxa te gebruiken. door het kruid warm te maken wordt de energie in je lichaam gestimuleerd en wordt deze naar de plekken gebracht waar deze nodig is. Ook hiervoor worden dezelfde acupunctuurpunten gebruikt als bij andere methodes van acupunctuur. Deze methode kan voor tal van kwalen worden ingezet.
Hoe kan het moxa kruid worden ingezet?
Het moxa kruid kan op verschillende manieren worden verwarmd. Hiervoor kan een zogenaamde moxa stick worden gebruikt die eruit ziet als een sigaar. Deze wordt boven de huid gehouden zodat de acupunctuurpunten warm worden. De stick zelf smeult langzaam weg. Vind je het niet fijn dat een dergelijke stick zo rookt? Dan kan er ook gekozen worden voor een moxa lamp. Het effect ervan is hetzelfde als bij de stick. Daarnaast kunnen de acupunctuurnaalden die worden gebruikt zelf worden verwarmd met moxa en is het mogelijk kleine moxa bolletjes die warm zijn op de huid te leggen. In het laatste geval worden deze er door de acupuncturist meteen afgehaald als jij de warmte begint te voelen omdat je je anders zou kunnen verbranden.
Guasha
De laatste manier die we noemen heet guasha. Guasha is een speciaal soort olie die op je huid wordt aangebracht, bij voorkeur op plekken waar je pijn hebt. De olie wordt er nadat deze is ingewerkt met een speciale guasha steen afgeschraapt. Door de olie en het schrapen worden je lichaam en de weefsels extra gestimuleerd. Indien op de plekken waar je met guasha behandeld wordt blokkades zitten, dan gebeurt het dat je huid daar verkleurt. Dit kan een rode kleur zijn maar soms wordt het zelfs wel tot paarsachtig. Dit kan geen kwaad maar duidt enkel aan dat juist daar blokkades zitten die je op deze manier aanpakt om ze zo snel mogelijk te laten verdwijnen. De verkleuringen verdwijnen binnen enkele dagen weer vanzelf. Het is juist goed dat je deze krijgt want dat betekent dat de behandeling aanslaat.
Acupressuur in plaats van een acupunctuurbehandeling
Een behandeling die niet echt onder acupunctuur valt maar waarbij wel gebruikt gemaakt wordt van dezelfde acupunctuurpunten om te behandelen is acupressuur. Hierbij wordt de energie gestimuleerd door de punten te masseren. Hiervoor hoeven geen speciale hulpmiddelen te worden gebruikt en je kunt het ook zelf doen. Let er dan wel goed op dat je de punten aanpakt die nodig zijn en dat je het op de juiste manier doet. Deze is voor mannen en vrouwen verschillend dus het is wel belangrijk daar rekening mee te houden.
Veelgestelde vragen als het om een acupunctuurbehandeling gaat
Wordt er bij acupunctuur altijd met naalden gewerkt?
Nee, dit is niet bij elke vorm van acupunctuur het geval. Bij traditionele acupunctuur, Dry Needling, ooracupunctuur en moxa worden wel naalden gebruikt. Bij laser acupunctuur, cupping en guasha is dat niet het geval en worden de naalden respectievelijk vervangen door licht van een laser, glazen bollen en speciale guasha olie met een schraapsteen. Ook is er acupressuur. De behandelingen die wel met naalden worden gedaan kunnen licht variëren qua tijd en bij Dry Needling worden de naalden maar heel kort op de pijnlijke punten in je lichaam aangebracht. Informeer altijd op voorhand bij je acupuncturist of er verschillende behandelingen mogelijk zijn en welke voor jou het meest geschikt is.
Wat als je niet met naalden wilt of kunt behandeld worden?
Voor sommige mensen geldt dat een behandeling met naalden niet geschikt is. Nu is deze dat overigens voor veel mensen wel maar er zijn immers altijd uitzonderingen. Gebruik je bijvoorbeeld bloedverdunners dan kan acupunctuur wel worden toegepast maar bestaat de kans dat je er blauwe plekken aan overhoudt of kleine bloedingen. Daarnaast is de methode niet geschikt voor mensen met een elektronisch apparaat in het lichaam zoals bijvoorbeeld een pacemaker. In dit gevallen of bij mensen die echt doodsbang zijn voor naalden kan beter gekozen worden voor een methode waaraan geen naalden te pas komen zoals acupressuur, moxa, cupping of guasha. Zeker bij kinderen zijn manieren zonder naalden beter omdat zij daar nog wel eens schrik voor hebben. Pijn doen de naalden overigens maar mensen kunnen er wel echt bang voor zijn.
Welke vormen van acupunctuur zijn er allemaal?
De volgende vormen worden onderscheiden binnen de acupunctuur:
- Traditionele acupunctuur
- Dry Needling
- Ooracupunctuur
- Laser acupunctuur
- Cupping
- Moxa
- Guasha
Voor welke vorm gekozen wordt is afhankelijk van je probleem of klacht en zeker ook van welke behandeling het beste voor jou geschikt is. Niet iedere behandeling past goed bij elk persoon dus de acupuncturist kan het beste bepalen voor welke soort gekozen wordt. Zeker als je niet tegen naalden kunt of er niet mee behandeld mag worden kan een van de andere vormen van acupunctuur een prima alternatief zijn.
Wie bepaalt welke methode wordt gebruikt en waar?
Indien er meer varianten op acupunctuur worden aangeboden in de praktijk waar jij voor een behandeling naartoe gaat kan er voor een van deze gekozen worden. Welke manier de acupuncturist gebruikt hangt af van je klacht maar ook van jou als persoon. Niet iedereen kan of mag hetzelfde. Als je wel met naalden behandeld mag worden dan kiest de acupuncturist op welke plekken deze worden geprikt. Dit kan op speciale acupunctuurpunten zijn maar er wordt zeker ook gekeken naar waar jij symptomen hebt of waar de oorzaak daarvan ligt. Zo wordt er doelgericht geprikt zodat blokkades zo snel mogelijk worden opgeheven en klachten worden verminderd. Indien een combinatie van methodes een beter resultaat oplevert zal daar zeker voor gekozen worden.
Wil je nog meer leren over Acupunctuur?
Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.