Acupunctuur aan huis

Acupunctuur aan huis

⏱ Leestijd: 7 minuten

Heb je bepaalde klachten of een probleem waarbij je pijn hebt of dat je belemmert in je dagelijkse doen en laten? Dan kun je kiezen voor allerlei verschillende behandelmethodes om van je klachten af te raken of deze zoveel mogelijk te verlichten. Een goede en ondersteunende manier daarvoor is acupunctuur. Deze behandelmethode kan ervoor zorgen dat je veel minder pijn hebt en je lichaam goed in balans raakt.

Ga op zoek naar een erkende praktijk

Als je op zoek bent naar een goede acupunctuurpraktijk dan kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Vraag om advies bij je behandeld arts of huisarts of vraag aan mensen die gebruik maken van acupunctuur waar zij onder behandeling zijn. Kijk ook altijd eerst op internet of er een goede en erkende praktijk bij jou in de buurt te vinden is. Er zijn veel praktijken waarbij je voor acupunctuur terecht kunt maar het is natuurlijk wel zaak dat je een goede acupuncturist (met de nodige ervaring) vindt die jouw probleem kan aanpakken.

Zoek een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging

Als je acupunctuur wilt proberen en daar een erkende praktijk bij zoekt, is het verstandig te kijken of je een praktijk kunt vinden die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Als je een praktijk vindt die hierbij is aangesloten dan ben je ervan verzekerd dat zij volgens de geldende regels van de beroepsvereniging werken en je te maken hebt met een betrouwbare praktijk.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

acupunctuur thuis

Zoek een praktijk bij je in de buurt

Kijk altijd eerst of je een goede praktijk kunt vinden die bij jou in de buurt is. Liefst op loop- of fietsafstand, dat is het makkelijkst. Dien je er verder voor te reizen, dan is dat voor de meeste mensen ook geen probleem maar het kan wel lastiger worden, zeker als je geen eigen vervoer hebt of daarvoor van iemand anders afhankelijk bent. Met het openbaar vervoer reizen kan uiteraard ook maar kijk dan wel altijd goed of je een praktijk kunt vinden die op die manier goed bereikbaar is.

Kies een praktijk waar ze jouw klachten kunnen behandelen

Het is bij de keuze van een acupunctuurpraktijk ook belangrijk dat je eerst goed kijkt of ze jouw klachten er kunnen behandelen. Er zijn veel klachten en problemen waarbij acupunctuur een belangrijke rol kan spelen in de bestrijding of verzachting ervan maar iedere praktijk heeft nu eenmaal zijn eigen specialisatie. Kijk altijd even op de website waarin ze gespecialiseerd zijn en of jouw klacht er ook tussen staat. Is dat nu niet het geval, neem dan altijd even contact op met de praktijk in kwestie. Grote kans dat ze jouw klachten wel kunnen verlichten en zo kun je altijd om meer informatie vragen.

Wat als vervoer een probleem is?

Heb je een goede praktijk gevonden maar ben je zelf niet in staat daar naartoe te gaan, bijvoorbeeld omdat je moeilijk ter been bent of niet de beschikking hebt over een eigen vervoermiddel? Als je altijd afhankelijk van iemand anders bent die je er naartoe moet brengen dan is dat niet zo handig. De meeste mensen zullen dit met plezier voor je doen maar je wilt het immers zelf niet altijd vragen of er iemand voor nalopen.

Informeer of thuisbehandeling mogelijk is

Het is dan belangrijk dat je kijkt of je een praktijk voor acupunctuur kunt vinden waarbij de medewerker ook aan huisbezoeken doet. Is dat het geval dan is dat voor jou natuurlijk wel zo handig. Kijk op de site van de acupunctuurpraktijk waar jij je oog op hebt laten vallen of ze ook aan thuisbehandelingen doen. Dit zal niet bij iedere praktijk het geval zijn maar vaak is het wel mogelijk. Informeer altijd even wat er op dat gebied kan. In de zorg kan bij veel beroepen ook een huisbezoek worden afgelegd dus dat geldt zeker ook voor acupunctuur. Zo komen fysiotherapeuten, persoonlijk begeleiders, maatschappelijk werkers enzovoort ook bij je thuis indien gewenst. Dit is iets dat vaak gewoon mogelijk is.

Kijk wat er bij je thuis mogelijk is

Nu is het in het geval van een acupuncturist natuurlijk zo dat hij of zij meerdere materialen nodig heeft voor een behandeling. Indien dit bij je thuis geschiedt moet de acupuncturist natuurlijk wel de mogelijkheid hebben de benodigde spullen mee te nemen. Daarnaast heeft hij of zij een ruimte nodig waar de behandeling in huis kan plaatsvinden. Om te bekijken en te bepalen wat mogelijk is kun je het beste eerst een afspraak maken. Je krijgt toch als eerste een intakegesprek waarbij gekeken wordt naar de exacte klachten die je ondervindt.

Hoe meer je vertelt hoe meer kans op succes bij de behandeling

Voor een acupuncturist is het erg belangrijk te weten te komen wat je precieze probleem inhoudt en hoeveel last jij daarvan ondervindt. Hij of zij zal je waarschijnlijk de eerste keer dat je een afspraak hebt, het hemd van het lijf vragen om een zo volledig mogelijk beeld van jou en je problemen te krijgen. Op die manier kan namelijk een zo passend mogelijke behandeling gemaakt worden die echt helemaal op maat is voor jou. Dit geeft namelijk de meeste en beste kans op succes.

Combineer acupunctuur altijd met andere behandelmethodes

Acupunctuur dient altijd samen met een andere behandelmethode te worden ingezet om succes te hebben. Op zichzelf staand kan deze alternatieve geneeswijze je namelijk niet voldoende helpen. Derhalve is het belangrijk dat er ook naar andere behandelingen gekeken wordt en deze gecombineerd kunnen worden met acupunctuur. Dit kunnen behandelingen vanuit de reguliere geneeskunde zijn maar ook methodes die een alternatieve oorsprong hebben. Waarvoor gekozen wordt, hangt mede af van jouw probleem of klachten en van jou als persoon. Omdat iedereen nu eenmaal anders is, is ook ieder probleem verschillend en kunnen er andere manieren nodig zijn om er het hoofd aan te bieden.

Tref de juiste voorbereidingen als een thuisbehandeling mogelijk is

Als je het eerste gesprek bij jou thuis kunt laten plaatsvinden, dan kan de acupuncturist meteen kijken of thuisbehandelingen daarna mogelijk zijn. Indien dat het geval is, kun je meteen een afspraak maken en eventuele voorbereidingen treffen in huis, mocht dit nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een makkelijke plek waar de behandeling kan worden uitgevoerd. Bij de acupunctuurpraktijk zelf staat immers een behandeltafel maar er zijn vast ook andere opties mogelijk bij je thuis.

Neem je rust na de thuisbehandeling met acupunctuur

De behandeling met naalden doet geen zeer maar het is, zeker de eerste keer, natuurlijk wel een bijzondere gewaarwording. Omdat er bij acupunctuur naar gestreefd wordt je lichaam en geest zo goed mogelijk in balans te brengen, kost je dit wel de nodige energie. Veel mensen ervaren de behandeling niet als pijnlijk maar je wordt er wel wat loom of duf van. Het is daarom wel gunstig als de behandeling thuis kan plaatsvinden zodat je daarna goed kunt uitrusten en je energieniveau de kans geeft netjes op peil te raken. Ben je bij de praktijk zelf voor een behandeling? Dan moet je daarna natuurlijk ook nog naar huis dus een thuisbehandeling is dan zeker zo praktisch. Bewegen na een behandeling mag uiteraard wel maar het is aan te raden dit met mate te doen.

Veelgestelde vragen over een thuisbehandeling bij acupunctuur

Moet een behandeling altijd in een acupunctuurpraktijk plaatsvinden?

Nee, bij bepaalde praktijken voor acupunctuur is het ook mogelijk om thuis een behandeling uit te laten voeren. Dit zal niet bij elke praktijk tot de mogelijkheden behoren dus als je graag thuis behandeld wilt worden omdat je dit prettig vindt of om praktische redenen, informeer dan altijd even wat er mogelijk is. Mede afhankelijk van wat voor behandeling je dient te ondergaan kan deze al dan niet thuis plaatsvinden. Je acupuncturist kan natuurlijk wel veel spulletjes meebrengen maar het is daarbij wel zaak dat hij of zij alles bij zich heeft en de behandeling zo goed mogelijk kan uitvoeren. Sommige behandelingen zijn alleen mogelijk in de praktijk zelf en niet iedere acupuncturist komt aan huis.

Welke voorbereidingen dien je te treffen als je een behandeling bij je thuis krijgt?

Als de behandeling thuis plaatsvindt kan het zijn dat je er wel wat voor dient te doen voordat dit kan gebeuren. Heb je het lekker vol staan in huis? Dan is een rustig plekje creëren waar de acupuncturist zijn of haar behandeling goed kan uitvoeren natuurlijk wel zo makkelijk. Als de acupuncturist voor een intakegesprek bij je aan huis komt kan er bekeken worden of een behandeling aldaar mogelijk is en wat je ervoor dient te doen. Denk niet alleen aan een goede werkplek voor de acupuncturist maar bijvoorbeeld ook aan voldoende handdoeken om te gebruiken, lekker makkelijk zittende kleding zodat de behandeling snel kan aanvangen en rust in huis.

Wat zijn de voor- en nadelen van een behandeling met acupunctuur thuis?

Als het mogelijk is een acupunctuurbehandeling bij je thuis te ondergaan in plaats van bij een praktijk heeft dat zo zijn voor- en nadelen. Groot voordeel van een thuisbehandeling is dat je er niet voor de deur uit hoeft. Zeker als je zelf wat moeilijker beweegt, van een ander afhankelijk bent voor vervoer of van het openbaar vervoer, dan is het vele malen handiger als de behandeling bij je thuis kan plaatsvinden in plaats van op de acupunctuurpraktijk. Een nadeel kan zijn dat de thuissituatie zich minder goed leent voor een behandeling dan de praktijk of dat de acupuncturist niet alle hulpmiddelen kan meebrengen en ter plekke kan gebruiken. Overleg daarom altijd eerst goed wat er allemaal mogelijk is.

 

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

 

Bronnen:

Mis je een bron, of wil je een waardevolle verwijzing toevoegen? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.