www.acupunctuur24.nl | Acupuncturisten | Wat is een acupuncturist en hoe kan deze helpen?
acupuncturist

Wat is een acupuncturist en hoe kan deze helpen?

⏱ Leestijd: 11 minuten

Als je in Nederland als acupuncturist wilt werken dien je daar eerst een opleiding voor te volgen. Om dit beroep te mogen uitoefenen kun je een tweejarige erkende HBO-opleiding volgen. Deze opleiding kun je op verschillende plekken volgen, zowel in Nederland als België, om hier te mogen praktiseren. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden om aan deze opleiding te worden toegelaten maar als je eenmaal je diploma behaald hebt, kun je ook direct als acupuncturist aan de slag.

Volg een opleiding tot acupuncturist

Als je online een kijkje neemt zul je snel de onderwijsinstellingen vinden waar je een opleiding tot acupuncturist kunt volgen. De erkende HBO-opleiding doe je in Nederland of België op een van de volgende adressen:

  • Instituut voor Complementaire Zorg Opleiding vzw (ICZO) in Antwerpen
  • OTCG KdG-Hogeschool in Antwerpen
  • Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai in Nijmegen (er zijn tevens locaties in Amsterdam, Amersfoort en Breda)
  • Shenzou Open University of TCM in Amsterdam
  • TCM Academie Nederland in Amsterdam
  • Academie B-Yi in Zoetermeer

Kijk altijd goed welke opleiding je het beste aanstaat

Deze opleidingen worden ook erkend door de NVA, dit is de beroepsvereniging voor acupuncturisten. Hiervan kun je al lid worden als je nog studeert. Je kiest in dat geval voor het aspirant lidmaatschap. Als je op een van deze adressen de opleiding met succes hebt afgerond word je erkend als acupuncturist. Om meer over de opleidingen en de verschillende onderwijsinstellingen waar je deze kunt volgen te weten te komen kun je het beste beginnen met een kijkje te nemen op de website van de NVA. Hier vind je al veel informatie zodat je voor jezelf kunt bepalen of het misschien wat voor jou is om deze opleiding te volgen.

✅  Misschien iets voor jou? In het populaire Acupunctuur Handboek vertellen we je alles over o.a. de behandeling, werking en kracht van Acupunctuur. Je kunt het handboek bekijken via deze link.

Goede acupuncturist

Ga sfeer proeven op een open dag

Ga ook altijd naar een open dag om meer te weten te komen. Zo krijg je niet alleen meer informatie over de opleiding zelf (vaak gegeven door studenten of personen die al eerder voor acupuncturist geleerd hebben) maar proef je ook meteen van de sfeer op de locatie. Ook dit is belangrijk want als je ergens terecht komt waar je niet op je plek zit of het niet naar je zin hebt, dan is de kans op slagen ook vele malen kleiner. Het is ook niet het geval dat de ene opleiding beter of slechter is dan de andere. Het is maar net welke opleider en locatie het beste bij je past. Daarop baseer je dan ook je keuze. Zorg er wel altijd voor dat je ook een tweede keuze hebt. Mocht je op de eerste locatie niet worden toegelaten dan kun je wellicht wel elders terecht.

Hoe word je toegelaten tot de opleiding voor acupuncturist?

De opleiding tot acupuncturist is een vervolgopleiding. Om er voor in aanmerking te komen dien je aan bepaalde eisen/voorwaarden te voldoen. Zo kun je op verschillende manieren worden toegelaten. Dit zijn de volgende:

  • Directe toelating
  • Toelating met een extra eis
  • Toelating op basis van een individuele beoordeling

Directe toelating

Een directe toelating is natuurlijk het handigste maar daar komt niet bepaald iedereen voor in aanmerking. In veel gevallen geldt dat je nog extra papieren dient te behalen om aan de vervolgopleiding tot acupuncturist te mogen beginnen. Je kunt rechtstreeks worden toegelaten met een van de volgende diploma’s:

  • HBO Bachelor opleiding in de (para) medische sector (van na 1989); dit kunnen veel verschillende opleidingen zijn. Voor sommige gelden aanvullende eisen maar dit is niet voor elke opleiding het geval. Je kunt altijd online vinden voor welke opleiding je extra papieren nodig hebt. De onderwijsinstelling kan je dit ook vertellen.
  • Volledige (para) medische opleiding; hiervoor geldt hetzelfde als bij de vorige opleidingen
  • MBO verpleegkunde met specialisatie
  • Opleiding alternatieve beweegzorg
  • Vierjarige dagopleiding Natuurgeneeskunde ECTA (deze opleiding bestaat niet meer)

Voor iedereen die een opleiding tot acupuncturist wil volgen geldt dus dat je al getraind bent om te werken in de zorg of dit al doet. Veel artsen en therapeuten kiezen zo voor deze vervolgopleiding om op die manier meer kennis te krijgen en een groter en meer divers aanbod aan behandelingen te bieden aan hun patiënten.

Toelating met een extra eis

Heb je nu al wel een achtergrond in de medische wereld of een bepaalde opleiding gevolgd die niet in het eerder genoemde rijtje staat? Dan kun je toch toegelaten worden tot de acupunctuuropleiding maar dan wel met een extra eis. Je kunt je inschrijven voor de vervolgopleiding als je een erkend diploma MBK behaald hebt. Dit staat voor Medische Basisopleiding. Dit dient wel een door het CPION erkend diploma te zijn. Ben je nog aan het studeren voor deze basisopleiding en heb je deze nog niet volledig afgerond? Ook dan kun je toegelaten worden tot de opleiding voor acupuncturist. Dit geldt tevens als je een MBO-diploma verpleegkunde zonder specialisatie op zak hebt.

Toelating op basis van een individuele beoordeling

Tenslotte kan toelating plaatsvinden op basis van een individuele beoordeling. Indien je wel een medische achtergrond hebt of wellicht in het buitenland een dergelijke opleiding hebt gevolgd, dan kun je ook in aanmerking komen voor toelating. Er wordt per persoon en per geval dus bekeken wat er dan mogelijk is. Als je in het bezit bent van een buitenlands diploma voor een (para) medische opleiding dan dient dit wel altijd gewaarmerkt te zijn en bestaat de kans dat je een zogenaamde AMO-toets moet doen. Deze afkorting staat voor Toets Algemene Medische Opleiding en wordt tweemaal per jaar afgenomen door de beroepsvereniging NVA.

Hoe herken je een goede acupuncturist?

Als je als patiënt kiest voor een acupunctuurbehandeling dan is het daarbij belangrijk dat je een betrouwbare praktijk en dito acupuncturist vindt. Als je reeds onder behandeling van een arts of therapeut bent die ook acupuncturist is, is dat natuurlijk makkelijk. Dan weet je ook meteen dat je daar aan het juiste adres bent. Is dit niet het geval en dien je zelf op zoek te gaan naar een goede acupuncturist? Let dan op het volgende:

  • Kies een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging. In dat geval dient de acupuncturist die er werkzaam is namelijk altijd via de regels van de vereniging te werken. Deze zijn zeker niet flauw zoals voor alle beroepen in de zorg geldt.
  • Zorg dat je terecht komt bij een acupuncturist die een goede opleiding gevolgd heeft en wettelijk gezien mag praktiseren. Een goede acupuncturist is tevens op de hoogte van alle nieuwtjes op dit vakgebied en volgt op zijn tijd bijscholingscursussen.
  • Daarnaast weet een goede acupuncturist te bepalen wat je klachten precies inhouden en kan daar de juiste behandeling bij kiezen zodat de kans op succes het grootste is. Een goede acupuncturist kan meer methodes uitvoeren zodat de manier gekozen kan worden die het beste bij je past.
  • De acupuncturist kan ervoor zorgen dat jij je op je gemak voelt bij hem of haar tijdens de behandeling. Indien je je zoveel mogelijk kunt ontspannen werkt deze namelijk ook het beste.
  • Een goede en erkende acupuncturist rekent prijzen die rond het gemiddelde liggen en gaat er niet onder zitten. Gebeurt dit wel dan bestaat de kans dat je met een louche praktijk en dito acupuncturist te maken hebt.
  • Je komt in aanmerking voor een vergoeding van de behandeling als je naar een erkende praktijk gaat en aanvullend verzekerd bent. De meeste verzekeraars werken alleen samen met praktijken die bij een beroepsvereniging zijn aangesloten.

Hoe vind je een goede acupuncturist?

Om een goede acupuncturist te vinden kun je op verschillende manieren te werk gaan. Kijk om te beginnen eens naar het overzicht van acupuncturisten op onze website. Hier staan tal van praktijken op waaruit jij een keuze kunt maken. Daarnaast kan een rondje googelen je het nodige opleveren of kijk eens in krantjes of folders die bij je in de buurt worden verspreid waar een acupunctuurpraktijk te vinden is.

Kies voor een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging

Om een goede acupunctuurpraktijk en dito acupuncturist te vinden let je het beste op een aantal zaken. Kijk om te beginnen of de praktijk waar jij je oog op hebt laten vallen is aangesloten bij een beroepsvereniging. In Nederland vind je diverse beroepsverenigingen voor acupuncturisten zoals de NVA en NAAV. Indien de praktijk bij een dergelijke vereniging is aangesloten werken ze volgens hun regels en daar kun je als patiënt dan ook zeker op vertrouwen.

Kies voor een praktijk in de buurt of waar je makkelijk naartoe kunt

Kijk daarnaast of je, zeker ook om praktische redenen, een praktijk kunt vinden die bij je in de buurt zit. Dit is gewoon het makkelijkste omdat je dan niet ver hoeft te reizen om er te komen en er snel kunt zijn als je een behandeling nodig hebt of krijgt. Kijk ook altijd goed of er voldoende parkeergelegenheid is of dat je je fiets er veilig kunt stallen of dat je, als je met het openbaar vervoer reist, er handig kunt komen. Is er geen praktijk dichtbij of heb je geen eigen vervoer? Vraag dan of iemand je kan brengen of informeer naar de mogelijkheden om thuis behandeld te worden. Niet elke acupuncturist doet dat maar het is soms wel gewoon mogelijk.

Bekijk de specialisaties en soort behandelingen

Kijk of je een praktijk kunt vinden waar ze gespecialiseerd zijn in jouw klachten. Op de website van veel acupunctuurpraktijken staat een overzicht met klachten, aandoeningen of problemen waarmee je er zoal terecht kunt. Staat jouw probleem er nu net niet bij? Dan wil dat niet zeggen dat ze je niet kunnen helpen. Informeer daarom altijd even naar alle mogelijkheden. Kijk ook of er meerdere manieren van behandelen mogelijk zijn. Indien dit het geval is kan er voor een manier gekozen worden die goed bij jou en je probleem past of voor een combinatie van verschillende. De acupuncturist bepaalt welke manier dit is maar als je iets niet wilt of mag, kun je dat uiteraard altijd aangeven.

Vraag naar de ervaringen van andere mensen

Kies voor een praktijk die je wel wat lijkt en vraag ook andere mensen die er al eens geweest zijn hoe de behandeling bevallen is. Mensen willen vaak graag hun ervaringen delen en je kunt deze al op internet vinden. Vraag ook mensen persoonlijk wat ze van de behandeling en van de praktijk in kwestie vinden. Zo kun jij voor jezelf beter bepalen of deze praktijk voor jou geschikt is. Zo kom je niet enkel meer te weten over acupunctuur en alles wat daarbij hoort maar ook hoe een behandeling in de praktijk waar jij naartoe wilt gaan, in zijn werk gaat.

Maak een afspraak om kennis te maken

Ben je er wel uit en weet je naar welke praktijk je wilt gaan voor een acupunctuurbehandeling? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. Hierin kun jij je verhaal doen en zal er ook zoveel mogelijk gevraagd worden. Zo krijgt de acupuncturist een zo volledig mogelijk beeld en kan de behandeling daarop afgestemd worden. Een acupunctuurbehandeling wordt altijd op maat gemaakt omdat nu eenmaal iedereen anders is en elke klacht net even verschillend kan zijn of op een andere manier ervaren wordt. Uiteraard bestaan er standaard behandelingen binnen de acupunctuur maar deze worden zo gemaakt dat ze het beste bij jou passen en de meeste kans geven op een goed resultaat.

Beroepsvereniging voor acupuncturisten

We hebben het al genoemd, de beroepsvereniging voor acupuncturisten. Het is belangrijk dat je kiest voor een praktijk die bij een dergelijke vereniging is aangesloten. Zo ben je er als patiënt namelijk van verzekerd dat je een goede en veilige behandeling krijgt. Een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging dient namelijk altijd volgens de geldende regels te werken. Een acupuncturist kan in Nederland kiezen voor verschillende beroepsverenigingen. De meeste werken met voorwaarden die grotendeels overeenkomen.

Voordeel als patiënt op financieel gebied

Als patiënt zijnde kan een praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging voor acupunctuur tevens een praktisch voordeel opleveren. Voor veel zorgverzekeraars geldt dat zij enkel werken met acupunctuurpraktijken die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Concreet betekent dit dat je alleen een vergoeding krijgt voor je acupunctuurbehandeling als je zelf aanvullend verzekerd bent maar de praktijk dient ook te zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Is dat laatste niet het geval dan werken veel zorgverzekeraars namelijk niet met ze samen.

Problemen worden opgelost met behulp van de beroepsvereniging

Als je als acupuncturist bent aangesloten levert je dit ook tal van voordelen op. Een lidmaatschap van een beroepsvereniging betekent dat je wordt erkend als acupuncturist en dat je mag praktiseren volgens de regels. Je kunt via de beroepsvereniging veel informatie krijgen en hulp in het geval van eventuele conflicten. Deze worden via het tuchtrecht behandeld zoals bij andere medische beroepen ook het geval is. Daarnaast kun je op de site terecht voor alle laatste nieuws op het gebied van acupunctuur en kan je bijscholing of nascholing volgen.

Keuze voor een beroepsvereniging is persoonlijk en vrij voor de acupuncturist

Welke beroepsvereniging je als acupuncturist kiest is persoonlijk. Je kunt ervoor kiezen je aan te sluiten bij een vereniging waaraan alleen acupuncturisten deelnemen maar er zijn tevens verenigingen te vinden waar meer beroepen bij zijn aangesloten. Dit betreft dan wel een beroep dat binnen de alternatieve geneeskunde hoort. Zeker als je naast acupunctuur andere geneeswijzen beoefent is een wat meer algemene beroepsvereniging zeker geen slechte keuze. Je betaalt uiteraard wel voor het lidmaatschap maar daar krijg je dan ook weer van alles voor terug als acupuncturist.

Veelgestelde vragen als het om een acupuncturist gaat

Wanneer mag je in Nederland als acupuncturist werken?

Je mag in Nederland (en België) als acupuncturist werken als je daar de tweejarige vervolgopleiding tot acupuncturist voor gedaan hebt en deze met succes hebt afgerond. Deze opleiding is op HBO-niveau en je dient wel een bepaalde vooropleiding te hebben gedaan om toegelaten te worden. Je mag direct nadat je bent afgestudeerd praktiseren. Houd er wel rekening mee dat ook in de wereld van acupunctuur nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag zijn en dat je goed van alle nieuwtjes op de hoogte blijft. Volg regelmatig nascholingscursussen zodat je goed op de hoogte blijft van alles en je patiënten de juiste zorg en behandelingen kunt bieden.

Wat zijn de voorwaarden om toegelaten te worden tot de opleiding voor acupuncturist?

Als je wilt deelnemen aan de opleiding tot acupuncturist dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Het is nu eenmaal een vervolgopleiding dus een basis is daarvoor nodig. Je kunt op verschillende manieren worden toegelaten. Dit is mede afhankelijk van welke vooropleiding je op zak hebt. Zo kun je rechtstreeks worden toegelaten, is toelating met een extra eis mogelijk of kan er per geval bepaald worden of je wordt toegelaten tot de opleiding. Je dient minimaal een opleiding in de medische sector te hebben gevolgd. Niet met elke opleiding daarvoor word je direct toegelaten. Alle informatie hierover vind je online en je kunt er ook bij de diverse onderwijsinstellingen waar je de opleiding kunt volgen voor terecht.

Waarom acupuncturist worden?

Acupunctuur wordt geschaard onder de categorie alternatieve geneeswijzen. Hiervoor komt steeds meer belangstelling. Mede omdat mensen reeds een behandeling ondergaan (via de reguliere geneeskunde) die niet voldoet, waarmee hun klachten niet altijd even goed verholpen kunnen worden of waar teveel bijwerkingen aan kleven, op zoek zijn naar een goed (en bij voorkeur natuurlijk) alternatief wordt steeds vaker voor acupunctuur of een andere geneeswijze gekozen. Groot voordeel van acupunctuur is dat er heel weinig bijwerkingen aan zitten en dat het voor veel mensen een geschikte behandeling is. Vaak zijn de mensen die kiezen voor een opleiding tot acupuncturist al arts of therapeut. Door deze opleiding te volgen verbreden zij niet alleen hun eigen kennis maar kunnen ze ook een groter en meer gevarieerd aanbod aan hun patiënten bieden. Zo wordt het voor een patiënt die verder wil  met een alternatieve behandeling ook makkelijker om de stap naar acupunctuur te zetten. Zeker als ze deze behandeling bij de eigen arts of therapeut kunnen laten doen zullen ze hier sneller voor kiezen omdat het vertrouwder is dan wanneer je ervoor bij iemand anders terecht moet.

Waarop dien je te letten als je een acupunctuurpraktijk zoekt?

Als je een behandeling met acupunctuur wilt doen dan is het zaak dat je daarbij een goede praktijk zoekt. Let daarbij vooral op de volgende dingen:

  • Kies een erkende praktijk die is aangesloten bij een beroepsvereniging.
  • Kies een praktijk die niet te ver weg is.
  • Kies een praktijk die gespecialiseerd is in jouw klachten en waar je een uitgebreid aanbod aan behandelingen hebt.
  • Ga na of de behandeling vergoed wordt bij de praktijk die jij kiest en of je voldoende verzekerd bent.
  • Informeer bij anderen naar hun ervaringen met acupunctuur en de praktijk in kwestie.
  • Maak eerst kennis met de praktijk en de medewerkers om te kijken of er een klik is en jij je er prettig voelt. Dit levert namelijk doorgaans het beste resultaat op omdat jij dan ontspannen de behandeling ondergaat.

Hoe en waar vind je een goede praktijk?

Als je op zoek bent naar een goede praktijk dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je om te beginnen eens goed rondkijken op internet waar dergelijke praktijken te vinden zijn. Er zijn er veel dus grote kans dat er ook eentje bij jou in de buurt te vinden is. Kijk ook hier op onze site even naar het praktijkoverzicht. Daar vind je gemakkelijk een praktijk waar je terecht kunt. Vergeet zeker niet andere mensen naar hun ervaringen met een acupunctuurpraktijk te vragen. Hiermee kom je namelijk veel te weten over de werkwijze, de mensen die er werkzaam zijn en wat voor behandelingen er mogelijk zijn. Uiteraard dien je dit zelf ook nog te ontdekken maar dan heb je alvast een idee of de praktijk waar jij je oog op hebt laten vallen geschikt voor jou en je klachten is.

Wil je nog meer leren over Acupunctuur?

Bekijk dan het Acupunctuur Handboek eens. In dit handboek leer je namelijk álles over deze krachtige geneeswijze. Dit e-book van 100+ pagina’s zit boordevol inspiratie, kennis & inzichten over Acupunctuur.

Klik hier om het Acupunctuur Handboek te bekijken →

Recente artikelen

Acupunctuur Handboek

Acupunctuur gids sidebar

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Acupunctuur. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur in Groningen: voor een gezonde balans

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die heel breed ingezet kan worden. Zo kan het helpen tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen mentale klachten. Zelfs chronische pijnklachten kunnen goed behandeld worden. Dat wil niet zeggen dat acupunctuur alles kan...

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur in Utrecht: ontdek de voordelen

Acupunctuur mag dan wel een traditionele Chinese geneeswijze zijn, hij wordt ook in Nederland volop toegepast. Het is dan ook een manier van behandelen die voor heel veel mensen goed helpt. Zo is er een aanzienlijk aantal klachten, waarvan er ook veel zijn opgenomen...

Acupunctuur Gids

“Wow! Alles wat ik over Acupunctuur wilde weten in één compleet e-book!”

Acupunctuur Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Acupunctuur!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Acupunctuur inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Acupunctuur, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je profiteren van de kracht van Acupunctuur?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Acupunctuur Handboek perfect voor jou. Het handboek zit vol informatie en tips. 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste
informatie over acupunctuur.

47.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 47.000
unieke bezoekers Acupunctuur.works.

Kwalitatieve artikelen

Onze kennisbank beschikt over
uitgebreide, kwalitatieve artikelen.